Burenbemiddeling

Burenbemiddeling foto voorbeeld

Burenbemiddeling

Heb je ruzie of onenigheid met je buur/buren? Heb je zelf al geprobeerd om hierover met je buur of buren te praten, maar lukt het niet? Dan kan burenbemiddeling je misschien helpen. Burenbemiddeling richt zich op het herstel van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen buren via de methodiek van bemiddeling. Burenbemiddeling steunt op vrijwilligheid, onpartijdigheid, vertrouwelijkheid en discretie. Er wordt een oplossing gezocht voor kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en/of problemen die de sfeer en de leefbaarheid met een buur negatief kunnen beïnvloeden. De meeste conflicten hebben betrekking op geluidsoverlast, schelden, bedreigingen, roddel, overlast door huisdieren, geluidshinder door kinderen, tuinproblemen (overhangende takken, onkruid, afvalverbranding), zwerfvuil of sluikstorten, rondslingerende rommel, geurhinder, enzovoort.

Standaardprocedure: eerst bemiddeling door Haviland

Sinds 1 juli 2023 werkt de politiezone TARL samen met Haviland in het kader van burenbemiddeling. Deze dienstverlening wordt gratis aangeboden.

Dit betekent dat de wijkagent niet meer langskomt in het kader van burenbemiddeling zonder dat een bemiddelingsprocedure werd opgestart via Haviland. Wanneer naar aanleiding van een 101-oproep een interventieploeg langskomt bij een van onze inwoners dan zullen ook zij de betrokkenen doorverwijzen naar Haviland.

Zodra een burger een probleem meldt bij Haviland (burenbemiddeling@haviland.be) gaat de coördinator na of jouw melding in aanmerking komt voor burenbemiddeling. Vervolgens komen twee bemiddelaars bij je langs die luisteren naar je probleem. Nadien nemen de bemiddelaars contact op met je buur waarbij ze ook naar zijn/haar verhaal luisteren. Tenslotte trachten de bemiddelaars alle partijen rond de tafel te brengen om het probleem te bespreken. De bemiddelaars zijn neutraal. Ze nemen niet deel aan het gesprek, maar zijn slechts 'moderator'. De buren voeren het gesprek. Zij worden door de bemiddelaars aangemoedigd om samen naar een oplossing te zoeken die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Na aflopen van de bemiddelingsprocedure wordt de wijkpolitie door Haviland in kennis gesteld van het resultaat.

Wat indien de burenbemiddeling bij Haviland niet lukt?

In de meeste gevallen leidt de professionele aanpak van de bemiddelaars van Haviland tot een succesvolle uitkomst van de burenbemiddeling.

Indien dat niet het geval is, kan een van de partijen alsnog een tussenkomst van de wijkagent vragen. De hulpvrager neemt dan contact met de wijkagent en meldt dat een burenbemiddeling niet lukte.

Indien er sprake is van escalatie bij burentwisten en er wordt een misdrijf begaan dan belt het slachtoffer 101 zodra er sprake is van een acuut gevaar of nood aan dringende politiehulp. Indien er geen dringende politiehulp noodzakelijk is naar aanleiding van het gepleegde misdrijf dan maakt het slachtoffer bij de wijkpolitie een afspraak voor een niet-dringende aangifte.

Bedrag

Gratis

Meer info Koen De Reu, 0472 63 17 85

burenbemiddeling@haviland.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ternat-Affligem-Roosdaal-Liedekerke via het contactformulier of telefonisch via 053 65 00 65.