Hoe vraag ik afwezigheidstoezicht aan?

Je plant een vakantie in binnen- of buitenland of je bent gewoon een langere periode van huis weg? Zorg er dan voor dat je woning geen makkelijke prooi is voor inbrekers.

Er zijn tal van eenvoudige preventiemaatregelen die je zelf kan nemen, maar ook de politie kan eens langskomen tijdens je afwezigheid.

Tijdens je afwezigheid komt je wijkinspecteur een kijkje nemen aan jouw woning. Wanneer problemen of onregelmatigheden worden vastgesteld, verwittigt de politie de contactpersoon die je hebt opgegeven.

Na de afwezigheid kan de wijkinspecteur contact met je opnemen voor een factultatief feedbackgesprek.

Zorg er ook aub voor dat uw huisnummer ZICHTBAAR is voor de politiediensten, alvast bedankt.

Gelieve ook zorgvuldig onderstaande preventietips te lezen vooraleer de aanvraag te plaatsen!!

Hoe afwezigheidstoezicht aanvragen?

Optie 1- Via deze website

Het formulier hieronder invullen, dit wordt automatisch verstuurd naar de meldingen van Lokale Politie TARL 5407.

Formulier Afwezigheidstoezicht

Optie 2- Ik heb geen E-ID reader

Onderstaande PDF downloaden, invullen en versturen naar bovenstaande emailadressen.

Formulier afwezigheidstoezicht (pdf, 54 KB)

Ternat pz.tarl.wijk.ternat@police.belgium.eu

Affligem pz.tarl.wijk.affligem@police.belgium.eu

Roosdaal pz.tarl.wijk.roosdaal@police.belgium.eu

Liedekerke pz.tarl.wijk.liedekerke@police.belgium.eu

Optie 3- Ik kom liever langs.

Dit kan altijd tijdens de openingsuren van de wijkkantoren.

Opgelet: doe de aanvraag minstens 7 dagen voor vertrek!

PREVENTIETIPS:

Een inbraak voorkomen is nog altijd beter dan de (mentale) wonde te moeten genezen nadat ongenode gasten in uw woning aanwezig zijn geweest en al dan niet iets hebben gestolen.

Een effectieve inbraak, maar eveneens een poging tot inbraak brengt vaak administratieve rompslomp met zich mee, maar kan vaak achteraf voor een blijvend onveiligheidsgevoel zorgen. Ook al denkt men dikwijls dat er niets kan gestolen worden, weet dat sommige gestolen goederen misschien geen waarde hebben, maar wel vaak een emotionele waarde hebben...

De 7 geboden tijdens afwezigheid

1 Sociale controle is beter dan blauwe controle.

PZ TARL voert graag het afwezigheidstoezicht uit. het is echter raadzaam om een vertrouwenspersoon te vragen om regelmatig een oogje in het zeil te houden, de brievenbus tijdig te legen, de rolluiken op en neer te laten en af en toe het licht eens te laten branden 's nachts.

2 'Out of office' stel je in op je werk, niet in je privé.

Plaats geen afwezigheidsbericht op de deur of het antwoordapparaat. Meld je afwezigheid aan thuisleveranciers, zoals melkboer en bakker.

3 Zorg dat dieven je woning niet liken.

Plaats foto's over je afwezigheid pas NA JE TERUGKOMST op sociale media.

4 Maak van je tuin geen werkplaats.

Kijk na of alle ramen en deuren afgesloten zijn en laat ladders en tuingereedschap niet rondslingeren in de tuin.

5 Keep it safe.

Bewaar juwelen, geld en waardepapieren in een kluis of in de bank en let erop dat aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen voorwerpen zoals laptops, camera's enz. niet in het zicht staan.

6 Neem ook foto's voor je op reis vertrekt.

Registreer en fotografeer waardevolle voorwerpen. Dit vereenvoudigt de aangifte en identificatie in geval van diefstal. Je kan hiervoor een formulier downloaden op http://www.besafe.be

7 Keep calm and call PZ TARL 5407.

Stel je bij thuiskomst een inbraak vast, verwittig zo snel mogelijk de lokale politie. Raak niets aan zodat het sporenonderzoek door het labo niet onmogelijk wordt.

Nog enkele andere tips:

- Sluit altijd alle ramen en deuren als je als laatste het huis verlaat.Doe alles slotvast, gebruik hierbij je sleutel om het nachtslot te activeren.

- Vergeet de garagepoort niet af te sluiten, liefst eveneens slotvast behalve indien motorisch gestuurd.

- Laat bij afwezigheid 's avonds één of meerdere lichtjes branden

- Verberg je reservesleutel niet op voor de hand liggende plaatsen buiten de woning.

- Weet wat je bezit en zorg voor een goede beschrijving ervan voor mocht het toch gestolen worden. Noteer serienummers en/of typenummers van meest waardevolle zaken..

- Bewaar je kostbaarheden verspreid over de woning op ongewone plaatsen, of berg deze veiligheidshalve op in een (bank)kluis.

- Bewaar niet teveel geld in huis.

- Hang huis- en autosleutels niet zichtbaar aan een haakje.

- Zorg dat een inbreker het codenummer van je bankkaart niet te weten komt.

- Ramen en deuren goed afsluiten, vermijd kieren (koevoet, schroevendraaier ...);

- Verlicht 's avonds donkere punten rond je woning (schriklicht met sensor);

- Bij ramen en deuren die naar buiten draaien kunnen dievenklauwen worden aangebracht.

- Geef je woning een algemeen bewoonde indruk.

- Let op voor inbraken via het eerste verdiep, laat geen ladders rondslingeren (nieuwe tendens, vermoedelijk omdat men op de bovenverdieping minder detectoren van een alarminstallatie zet - inbreken via de bovenverdieping geeft op het eerste verdiep een hoger vrij spel);

- Bij nieuwbouwwoningen liefst na het plaatsen van de keuken de standaard (voorlopige) cilinders vervangen.(elektrische apparaten in de keuken worden soms gestolen binnen een korte tijd nadat de keuken werd geleverd);

Ten slotte :

Meld elke verdachte handeling aan de politiediensten via het centraal nummer 101! Via de gsm is dit ook 101 en niet 112. Verkeerdelijk wordt dit als het Europees noodnummer aanzien voor de politiediensten, maar dit is tot op heden nog maar enkel toegankelijk voor de hulpdiensten van de brandweer en ziekenwagen.

Wat is verdacht kan u zich afvragen? Eenvoudigweg is dit elke handeling, persoon of omstandigheid dewelke buiten de dagdagelijkse handelingen valt. Twijfel niet om te bellen naar het nummer 101 en zeg er duidelijk bij of je binnen een gebied van een buurtinformatienetwerk(BIN) woont (je hoeft hiervoor geen lid van de BIN te zijn!) Zo zal via BIN-net en het controlecentrum de BIN-sms geactiveerd worden.

Als je een verdachte handeling of persoon wenst te melden aan de politiediensten is het belangrijk om hierbij correct informatie door te geven. Zoals kentekenplaat, merk, kleur van een voertuig. Aantal van de verdachte personen met een zo compleet mogelijke persoonsbeschrijving. Vermeld hierbij ook telkens de richting waarin de verdachte persoon/voertuig is weggegaan. Dit vergemakkelijk het opzoekingswerk van de gealarmeerde interventieploeg van de politie en zal gekoppeld worden aan eerdere of latere meldingen aan de politiediensten.

Weet hierbij dat de politiediensten liever 1 maal te veel gevraagd worden om naar een verdachte handeling te gaan, dan niet verwittigd te worden en later de vaststellingen van een inbraak te moeten doen.

Om af te sluiten kunnen wij nog zeggen het beter is om een goede buur te hebben dan een verre vriend, aangezien die goede buur de beste anti-inbraakmaatregel is dewelke volledig kosteloos is en zeer doeltreffend. Het motto van de politiezone is "Samen werken aan veiligheid"… Dit geldt niet alleen voor onze diensten, maar voor iedereen betrokken en woonachtig op het grondgebied.

Brochure 'Check-list vertrek'

Je wilt natuurlijk zorgeloos op vakantie kunnen vertrekken. Dat houdt in dat alles in je koffer moet zitten. Maar ook dat je je woning zo veilig mogelijk achterlaat.

Om er zeker van te zijn dat je de belangrijkste zaken gecontroleerd hebt, kan je de '' raadplegen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 053 65 00 65.