Verkeer

Telefoon

De verkeersdienst van de politiezone Wetteren Laarne Wichelen bestaat uit 8 operationele politieambtenaren en 1 administratief bediende. Permanent streeft de dienst verkeer naar het verbeteren van de verkeersveiligheid; dit gebeurt door zowel preventieve als repressieve acties, die gericht zijn naar jeugd en volwassenen.

De verkeersacties worden prioritair gericht op locaties waar de meeste verkeersongevallen met lichamelijk letsel gebeuren. Deze locaties worden ‘blackpoints’ of ‘zwarte punten’ genoemd. In de politiezone zijn momenteel 17 'blackpoints' bepaald : 9 in de gemeente Wetteren, 4 in de gemeente Laarne en 4 in de gemeente Wichelen. 

Aangezien het de bedoeling is om het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel te doen dalen, worden verkeerscontroles hoofdzakelijk op die locaties georganiseerd. Dit neemt niet weg dat er extra controles op andere locaties worden georganiseerd, voornamelijk in geval van verkeersonveilige situaties.

Alle resultaten van de snelheidscontroles die de politiezone Wetteren Laarne Wichelen organiseert, kunnen worden geraadpleegd op de website onder de rubriek 'snelheidscontroles'.

De zone beschikt ook over enkele vaste onbemande camera's. Eén onbemande camera bevindt zich in Wichelen en sinds 01/07/11 zijn er ook op de Brusselsesteenweg in Wetteren twee onbemande camera’s actief. Daarnaast wordt ook frequent gebruik gemaakt van onze 'automatische nummerplaatherkenning' of ANPR-systeem, bestaande uit 1 mobiele ANPR en verschillende vaste ANPR's op de grote invalswegen.

Er zijn momenteel 22 preventieve snelheidsmeters die worden geplaatst op wegen waar wij verkiezen een lachend gezichtje te zien oplichten. Let wel op : deze preventieve meters kunnen ook ingezet worden in combinatie met effectieve snelheidsmetingen !

De verkeersdienst beschikt over 2 motorfietsen die ingezet worden bij verkeerspatrouilles en grote sportmanifestaties.

De zone zet ook op regelmatige basis haar lichtkrant in. Deze is geplaatst op een aanhangwagen en kan om het even welke tekst en/of afbeelding weergeven om de weggebruiker te informeren.Naast de reguliere verkeerspatrouilles en (alcohol)controles organiseert de verkeersdienst verschillende BOB-acties in samenwerking met de interventiedienst.

De verkeersbarometer geeft een overzicht van het aantal verkeersongevallen, alcohol/drugscontroles en snelheidscontroles in de politiezone Wetteren Laarne Wichelen sedert 2016. De verkeersbarometer kan worden geraadpleegd via deze link: verkeersbarometerMEER VERKEERSINFORMATIE :