Hoe houd je inbrekers buiten tijdens de donkere wintermaanden

Een kostelijke alarminstallatie of geavanceerde camerabewaking zijn niet de enige middelen om inbrekers buiten te houden tijdens de donkere wintermaanden. Enkele eenvoudige tips en wat extra alertheid zijn meestal minstens even efficiënt om inbrekers op andere gedachten te brengen.

Inbrekers houden van de winter. De dagen worden korter, waardoor het al omstreeks 17 à 18 uur donker wordt. Deze duisternis in de vooravond helpt inbrekers om ongezien hun slag te slaan, maar vertelt hen ook wie al thuis is van zijn werk en wie niet. Dat is meteen ook de reden waarom verhoudingsgewijs zeer veel inbraken worden gepleegd tijdens winterse vooravonden.

Een inbreker selecteert alleen de woningen waarbij hij zeer snel en ongezien kan binnengeraken. Wanneer hij inschat langer dan dertig seconden bezig te zijn met het binnenbreken, dan laat hij waarschijnlijk je huis links liggen.

Enkele raadgevingen om het inbrekers moeilijker te maken:

  1. Zorg voor stevige sloten en sluit alles af. Dat geldt ook voor de garagepoort en bijgebouwen in de tuin.
  2. Plaats rond je woning verlichting met een bewegingsdetector.
  3. Laat nooit kostbare voorwerpen in het zicht liggen.
  4. Verberg sleutels nooit onder de deurmat of in een bloembak.
  5. Wanneer je op vakantie bent: geef je woning een bewoonde indruk. Laat je gordijnen openen en sluiten door familie of de buren, laat je brievenbus leegmaken,… Doe beroep op het vakantietoezicht van je lokale politie.
  6. Sluit alle toegangshekken. Dit geldt ook voor lagere hekken.
  7. Let op met berichten op je voicemail of je Facebook pagina waaruit zou kunnen blijken dat je op vakantie bent.

Diefstalpreventief advies door politie

Eventuele technische ingrepen zoals het verstevigen van ramen en deuren, overleg je best met een diefstalpreventie adviseur van de politie. Een inbraakexpert komt dan ter plaatse en geeft je gericht advies over eventuele technische aanpassingen aan je woning (sloten, ramen,…) die een inbraak bemoeilijken. Wie interesse heeft kan een mail sturen naar pz.wlw@police.belgium.eu of bellen naar het nummer 09/369.00.25. Een diefstalpreventief advies is gratis en gebeurt altijd op afspraak en duurt ongeveer 1 uur.