VERKEERSREGELS VOOR BROMFIETSEN

Klasse
Er bestaat een verschil in classificatie van bromfietsen. In België onderscheiden we bromfietsen klasse A en bromfietsen klasse B. De eerste mogen tot 25 km/u rijden, de tweede tot 45 km/u.

Inschrijving
Zowel bromfietsen klasse A en B moeten sinds enige tijd een nummerplaat dragen en dus ingeschreven zijn zoals een auto, motorfiets, vrachtwagen,….
Bromfietsen die nog geen nummerplaat hebben moeten zich zo snel mogelijk in regel stellen.

Helmplicht
Bestuurders en passagiers van bomfietsen klasse A en B moeten een helm dragen. De boete bij het niet dragen van de helm bedraagt 55 euro.

Lichten
De lichten van een bromfiets moeten altijd branden, dus zowel ’s nachts als overdag.

Rijbewijs en leeftijd
Bestuurders van bromfietsen klasse A moeten minimum 16 jaar zijn. Ze mogen evenwel pas passagiers vervoeren vanaf 18 jaar. Bestuurders van bromfietsen klasse B moeten minimum 16 jaar zijn. Ze mogen evenwel pas passagiers vervoeren vanaf 18 jaar. Bovendien moeten ze een rijbewijs categorie AM hebben (tenzij geboren voor 15/02/1961).

Documenten
Je moet steeds de volgende documenten bijhebben als je met je bromfiets klasse A op de openbare weg rijdt: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering en het kentekenbewijs. Voor een klasse B komt het rijbewijs hier natuurlijk bij.

Waar moet je rijden?
Met een klasse A moet je op het fietspad rijden. Met een klasse B mag je op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Je mag evenwel de fietsers hierbij niet hinderen. Op andere wegen moet je het fietspad gebruiken tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.

Andere regels
Je mag niemand zich laten voorttrekken met je bromfiets. Je moet de handen aan het stuur houden en de voeten op de pedalen. Bovendien mag je ook op een bromfiets je GSM niet gebruiken. Er mogen niet meer passagiers vervoerd worden dan er plaatsen voorzien zijn op de bromfiets. Kinderen onder 3 jaar mogen niet vervoerd worden met een bromfiets. Tussen 3 en 8 moeten ze in een geschikt kinderstoeltje zitten. Tenslotte is het niet meer verplicht om een geel plaatje te dragen achteraan op een bromfiets klasse A.

NIEUWE KLASSE BROMFIETSEN

Sinds 1 oktober 2016 is er een aparte regelgeving voor speed spedelecs. Ze worden in de Wegcode omschreven als bromfietsen klasse P. De nieuwe regelgeving geeft de speed pedelec een volwaardige plaats in het verkeer.

Wat is een speed pedelec ?
Een speed pedelec is een snelle elektrische fiets waarbij trapondersteuning niet stopt bij 25 km/u. Je kunt door zelf mee te trappen tot 45 km/u bereiken. Speed pedelecs vallen daardoor niet in de categorie 'fietsen', maar in die van de 'bromfietsen'. De speed pedelec is voortaan in de Wegcode omschreven als bromfiets klasse P, naast de bromfietsen klasse A en B.

Welke verplichtingen gelden voor de nieuwe klasse bromfietsen ?
Wat de Wegcode betreft, zijn de bepalingen die gelden voor de bromfiets klasse B op de speed pedelec van toepassing. Daardoor moeten bestuurders van een speed pedelec een helm dragen. Ook wat de plaats op de weg betreft wordt voor de speed pedelec de parallel getrokken met de bromfiets klasse B. Toch is de reglementering tussen speed pedelecs en bromfietsen klasse B niet over de volledige lijn gelijklopend.

Wat zijn dan de verschillen ?
Het nieuw Koninklijk Besluit biedt de mogelijkheid om de speed pedelec bepaalde voordelen te geven ten opzichte van de bromfietse klasse B. Zo volstaat een fietshelm in plaats van een bromfietshelm. Verder kan de speed pedelec, mits aanpassing van de signalisatie toegelaten worden in straten met beperkt éénrichtingsverkeer en op voorbehouden wegen zoals fietssnelwegen. De wegbeheerders krijgen dus de ruimte om het gebruik van speed pedelecs op hun eigen wegen in te vullen. Hiervoor zijn in de Wegcode nieuwe onderborden en borden opgenomen.