Waarschuwing Phishing

Politie en parket vragen uitdrukkelijk om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij betalingen via een aangeboden link naar een betaalplatform (app of website). Deel deze gegevens nooit mee via telefoon of mail!

Bendes zijn immers erg creatief om toegang te krijgen tot jouw bankrekening. Enkele voorbeelden van hoe ze dat proberen: 

-    de bank meld jou via een mail of sms dat je rekening dringend moet aangepast worden

-    je Apple-account is geblokkeerd en een aantal verificaties zijn nodig

-    je koopt iets via een tweedehandssite en de verkoper wil dat laten leveren via een transportfirma

-    je verkoopt via een tweedehandssite en de koper wil zeker zijn van jouw rekeningnummer en vraagt jou om een overschrijving te doen van 0,01 euro

-    je hebt een nieuwe gsm gewonnen en je moet slechts 10 euro betalen

-    je krijgt een telefoon van de bank die meldt dat er een probleem is met je rekening

-    …

De enige bedoeling van deze oplichters is om jou als slachtoffer af te leiden naar een vervalste banksite (die erg goed lijkt op de originele site). Hiertoe zal er vaak op een bepaald moment een link gestuurd worden om naar jouw bankrekening te gaan of kom je terecht op een vervalste website.

Ga hier nooit op in !

Voor een digitale betaling gebruik je alleen de originele app of site op je gsm of computer, maar NOOIT indien deze via een link of aanbod meegestuurd wordt. 

Een bank zal ook nooit telefonisch vragen om de pincode van jouw kaart en de verificatiecodes (verkregen via het ‘bakje ‘ van de bank)  door te geven. 

Slachtoffers worden aangeraden aangifte te doen bij de Lokale Politie.

Nog meer tips nodig? Surf even naar de website www.safeonweb.be die actuele dreigingen verzamelt en een reeks tips geeft om veilig te surfen en aankopen te doen.