Aankoop van drie elektrische voertuigen

De politiezone heeft drie elektrische wagens gekocht. Op die manier willen we ons wagenpark 'vergroenen'. 

1e elektrisch voertuig

De politiezone zet al geruime tijd in op duurzaamheid. Vorig jaar hebben we een duurzaamheidsscan laten uitvoeren gebaseerd op het Triple P Bottom line-principe (Profit, People en Planet), waarbij het domein ‘Planet’ of de zorg voor het milieu werd belicht. Onze globale score bedraagt 72%. Dit is een hoog cijfer. Toch hebben we nog opportuniteiten om duurzamer te worden. Eén daarvan is het ‘vergroenen’ van het wagenpark. Zo gaan we de uitdaging aan om in ons aankoopbeleid een passend duurzaam alternatief te vinden voor onze voertuigen.

In de politieraad van 27 oktober 2021 is de aankoop goedgekeurd van drie volledig elektrische voertuigen, ter vervanging van huidige. Het betreft een anoniem voertuig voor de Directie Personeel en Middelen, en twee gestripte voertuigen voor het Team omgeving en de wijkafdeling Oostkamp.

Een keuze maken voor een (meer) milieuvriendelijke wagen voor de politie is niet evident. Er zijn heel wat factoren waarmee we rekening moeten houden zoals de intensiteit van het gebruik en de nodige ruimte voor het politiemateriaal. Het takenpakket, met veel korte verplaatsingen en niet-dringende opdrachten, maakt het bij deze drie wagens realistisch om te kiezen voor volledig elektrische auto’s.

Bijkomend zullen we samen met de gemeenten ook in laadpalen voorzien.