Berg je gsm veilig op tijdens het rijden

Gebruik jij wel eens je gsm achter het stuur? Of als gps terwijl hij naast je op de passagiersstoel ligt? Dat is niet alleen bijzonder gevaarlijk in het verkeer maar ook strafbaar.

Nationale campagne GSM achter het stuur

Gevaar

Ondanks de vele campagnes zijn nog te veel chauffeurs met hun smartphone bezig terwijl ze aan het rijden zijn. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is nochtans één van de grote ‘killers’ in het verkeer. Volgens het Vias Instituut houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur.

Gevolgen

Gsm-gebruik achter het stuur is een overtreding van de derde categorie. Sinds dit jaar is het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat met een scherm een derdegraads overtreding, die per overtreding €174 kost. Belangrijk om te weten is dat ook andere bestuurders zoals motorrijders en fietsers kunnen beboet worden.

Daarenboven kan ook het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken worden mits toestemming van het parket.

Acties

De geïntegreerde politie houdt van 17 t.e.m. 25 november 2022 een nationale campagne om het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat met een scherm tijdens het besturen van een voertuig te ontmoedigen en te beteugelen. Ook onze politiezone nam deel. Bij overtredingen stelden we proces-verbaal op. Voor 2 bestuurders werd hun rijbewijs voor 8 dagen ingetrokken.

Wie een mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruikt, vasthoudt of manipuleert tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is, kan tijdens de duur van de actie geen minnelijke schikking krijgen en is, na contactname van de politie met het parket meteen zijn rijbewijs voor acht dagen kwijt. Nadien volgt nog een boete.

Ook na de nationale campagne blijven we controleren op afleiding achter het stuur.

Berg die gsm dus maar veilig op …