De keuze van het juiste kinderbeveiligingssysteem voor in de auto
Dit weekend nog kreeg een bestuurder een bekeuring voor het niet correct vervoeren van een kind kleiner dan 1,35 m. Het is echter van levensbelang om uw kinderen correct vast te maken in een geschikt kinderbeveiligingssysteem. Een gedragsmeting van het BIVV in 2011 heeft aangetoond dat minstens één op de twee kinderen fout is vastgeklikt in de auto!
Het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste keuze te maken uit het grote aantal autozitjes die op de markt te vinden zijn. Om u hierbij te helpen, geven wij u enkele praktische tips.
De aanschaf van een kinderbeveiligingssysteem - algemeen
- Wij raden een relatief licht en gemakkelijk te installeren zitje aan als het regelmatig in een andere wagen moet gebruikt worden.
- Als u een tweedehands zitje wenst aan te schaffen, koop het dan pas als u de "geschiedenis" ervan kent. Een autozitje of verhogingskussen dat al een ongeval heeft meegemaakt, zal uw kind niet meer beschermen zoals het hoort.
Kijk bovendien na of zo'n tweedehands zitje gehomologeerd is. Volgens de nieuwste norm moet het homologatienummer met 03 of 04 beginnen. Dat duidt aan dat het conform is aan de meest recente Europese normen: R44/03 of R44/04. Zitjes die niet voldoen aan deze normen, mogen niet meer worden gebruikt.
Belangrijke aandachtspunten:
- Probeer het vóór de aankoop in uw wagen te installeren om te zien of de veiligheidsgordels van uw auto lang genoeg zijn en of het zitje gemakkelijk kan worden geïnstalleerd.
- Verifieer of de lengte van de riempjes eenvoudig en snel kan worden aangepast.
- Verzeker u ervan dat het zitje niet beweegt als u probeert het naar voren of opzij te trekken.
- Controleer of het om een comfortabel zitje gaat waarin het kind zich goed zal voelen en waarin het graag zal blijven zitten. Neem uw kind eventueel mee om het kinderzitje uit te proberen wanneer u het gaat kopen.
- Kies een zitje waarvan de heupriem over de heupen van het kind loopt en niet over de buik.
- Controleer of het zitje een goede zijdelingse bescherming biedt, vooral ter hoogte van het hoofd.
- Kies voor een zitje dat breed genoeg is met een voldoende hoge rugsteun voor een langdurig gebruik.
- Ten slotte is het voor een verhogingskussen aangeraden om er een aan te schaffen met rugsteun en zijdelingse bescherming, want dat is comfortabeler en veiliger wanneer het kind onderweg in slaap valt.
Bron: www.secunews.be