Wat is vriendschapsfraude?

Vriendschapsfraude is een vorm van oplichting waarbij iemand zich voordoet als een vriend(in) om geld afhandig te maken.

valentijn

Stel: je bent op zoek naar een vriend of vriendin op internet en je vindt iemand die je heel leuk vindt. Je praat online veel met elkaar, het lijkt alsof je een klik hebt. Maar dan vraagt die persoon je om geld. 

Meestal is dat geen echte persoon waar je mee in contact staat, maar een oplichter die op je gevoelens inspeelt. Zo vragen ze geld voor medische kosten, voor een vliegtuigticket naar België...

Enkele tips om vriendschapsfraude te herkennen:

  • Controleer of het profiel van die persoon echt is. Oplichters gebruiken vaak valse profielen met fictieve namen of gestolen identiteiten.
  • Foto's van de persoon in kwestie? Laat google het internet afzoeken naar identieke foto's. Hoe doe je dat? Klik met je rechtermuisknop op de foto en kies "Search image with Google"
  • Laat je niet in de val lokken met zielige verhalen, zoals dat ze geen geld hebben voor medische hulp, om voor familie te zorgen, om een erfenis vrij te krijgen, voor een vliegtuigticket naar België,...
  • Maakt de persoon veel spellingsfouten? Werkt de camera niet? Wees alert!
  • Wees voorzichtig met het geven van persoonlijke informatie aan iemand die je niet kent.
  • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je niet kent. Ook niet om iets voor te schieten.
  • Ga je de persoon in levende lijve ontmoeten? Maak altijd eerst een videogesprek, zo kan je zien of de persoon echt is. Plan je ontmoeting op een openbare plaats en neem iemand mee voor die eerste ontmoeting.

Na het incasseren van -vaak- verschillende bedragen blijft het plots stil aan de andere kant. In werkelijkheid heeft die persoon aan de andere kant nooit bestaan!

Toch in de val gelopen? Waarschuw onmiddellijk je bank en maak een afspraak om aangifte te doen bij de politie.