Ik wil aangifte doen van seksueel geweld?

Ben jij of zijn anderen in gevaar? Zijn de feiten net gebeurd of ben je nog ter plaatse? Bel dan meteen 101 voor politiehulp.

Minder dan 7 dagen geleden?
Werd je in de laatste 7 dagen het slachtoffer van seksueel geweld? Dan kan je het best geholpen worden in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Een Zorgcentrum is 24 op 24 uur en 7 dagen op 7 open. Een speciaal opgeleid team staat klaar om jou alle zorg te geven die je nodig hebt. De politie zal ter plaatse komen om je aangifte te noteren. Surf naar de website van het ZSG West-Vlaanderen voor alle info.

Meer dan 7 dagen geleden?
Vond het seksueel geweld langer dan 7 dagen geleden plaats? Dan kan je als slachtoffer bellen of mailen voor een afspraak in het Zorgcentrum Seksueel Geweld. Het ZSG gaat na wat er mogelijk is qua medische en psychologische zorg en forensisch onderzoek in het Zorgcentrum. Voor klachtneerlegging kan je via het Zorgcentrum een afspraak maken bij de politie. Surf naar de website van het ZSG West-Vlaanderen voor alle info. 

Meer info over de Zorgcentra na Seksueel Geweld in Vlaanderen.

Wat kan het ZSG je bieden?

  • Medische zorg: je verwondingen en letsels worden verzorgd. Je wordt medisch onderzocht waarbij de fysieke, seksuele en/of reproductieve gevolgen van het seksueel geweld worden behandeld.
  • Forensisch onderzoek: eventuele letsels worden vastgelegd, bewijsmateriaal van het seksueel geweld wordt verzameld op het lichaam of de kledij.
  • Klachtneerlegging: je kan aangifte doen van het seksueel geweld bij een opgeleide zedeninspecteur. Twijfel je nog? Dan wordt het verzamelde bewijsmateriaal bewaard voor een afgesproken termijn en kan je alsnog later beslissen om aangifte te doen.
  • Psychische zorg: er wordt je een luisterend oor geboden en je krijgt informatie en advies over de normale reacties na seksueel geweld en hoe ermee om te gaan. 
  • Nazorg: na de eerste zorgen word je ook verder opgevolgd, je staat er niet alleen voor.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Het Houtsche via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.