Hoe weet je dat een webshop veilig is?
Welke webwinkels zijn betrouwbaar? Kan je in alle veiligheid online shoppen?
Opgelet wanneer je online wil shoppen! Het internet is een vrij anoniem platform waar fraudeurs vrij spel hebben.
Enkele tips om veilig online te shoppen:
- Beveilig je internetverbinding. Installeer een antivirus. Vermijd om betalingen te doen via een publiek gratis wifinetwerk.
- Kies voor bekende websites. Opteer voor websites die goed gekend zijn.
- Leeft de webwinkel de reglementering na? Webwinkels moeten onder andere duidelijke en nauwkeurige informatie geven over: identiteit van de verkoper, prijs moet duidelijk zijn, betalingswijze, hoe kan je goederen terugsturen, geldigheidsduur van het aanbod.
- Controleer of de betaalzone van de website goed beveiligd is. Een beveiligde betaalzone begint met "https://" Wanneer de beveiliging van je betaling verzekerd is, verschijnt er een hangslot of een sleutel voor het webadres.
- Heb je een ontvangstbevestiging van je bestelling ontvangen? Wanneer je online bestelt, moet de verkoper je onmiddellijk een ontvangstbevestiging sturen met alle gegevens van je bestelling.
- Controleer regelmatig je rekening(uittreksels), minstens éénmaal per week op verdachte bewegingen.
- Controleer de contactgegevens van de website. Zoek in de eerste plaats naar zaken zoals het e-mailadres, telefoonnummer en adres van de maatschappelijke zetel.
- Bekijk wat anderen over de website zeggen. Lees de commentaren en scores van andere klanten op de website van de winkel. Hou wel in het achterhoofd dat sommige handelaars zelf beoordelingen toevoegen, om te laten uitschijnen dat je bij hen veilig online shopt. Wees dus kritisch over wat je leest.
- Lees de algemene verkoopsvoorwaarden. Zaken zoals de betaling en de levering tot het terugsturen en je geld terugkrijgen zijn belangrijk om vooraf te weten wanneer je veilig online wil shoppen.
- Kijk na of je verzekerd bent. Dit geeft je extra zekerheid wanneer ondanks alles achteraf blijkt dat je niet veilig online geshopt hebt. Bij de meeste kredietkaarten zit een verzekering internetlevering.
- Check hoe de webshop je privacy beschermt. Het is belangrijk om te weten wat de website met jouw gegevens doet. Soms worden lijsten met contactgegevens namelijk doorverkocht aan anderen.
- Let op voor e-mails die naar je bankgegevens vragen. Als je tijdens het online shoppen een e-mail krijgt met een link waarop je moet klikken om je aankopen te betalen, doe dat dan nooit. Veilige webshops handelen je betaling volledig online af, in een beveiligde omgeving.
Wil je zeker zijn dat de webshop waarbij je wil winkelen veilig is? Doe de Webshop Check op https://www.eccbelgie.be/themas/onlineaankopen/doe-de-webshop-check
Wanneer je, ondanks al die voorzorgsmaatregelen, toch nog het slachtoffer wordt van fraude, reageer dan snel!
- Slachtoffer van consumptiefraude of vermoeden van fraude, contacteer dan het Meldpunt Fraude.
- Als je fraude vaststelt met je bankkaartgegevens, blokkeer je bankrekening dan via CardStop op het nummer 078/170.170