Opgebeld door een Microsoft-medewerker?

Word je opgebeld door een Microsoft-medewerker? Haak meteen in.

De oplichters bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er dat er problemen zijn met de computer. Zo maken ze bv. het slachtoffer wijs dat er een virus op de computer staat en bieden ze hun diensten aan.

De oplichters proberen uiteindelijk het slachtoffer vertrouwelijke gegevens te ontfutselen en vragen te surfen naar een bepaalde website. Nadat de het slachtoffer de bewuste website heeft bezocht, kunnen de oplichters vanop afstand zichzelf toegang geven tot de computer van het slachtoffer. Daarna vragen ze het slachtoffer te betalen voor de bewezen diensten. Indien de gedupeerde niet wil betalen, dringen ze aan of blokkeren ze zelfs de computer.

Aangezien ze de kans kregen om kwaadaardige software op de computer van het slachtoffer te installeren, blijft deze onder controle van de oplichters, zelfs zonder dat het slachtoffer dit merkt. Zo kan de gedupeerde in de toekomst opnieuw slachtoffer worden van andere praktijken zoals spionage, oplichting of afpersing.

Wat te doen indien je wordt opgebeld?

Ga niet in op die telefoontjes! Microsoft zal nooit zelf contact opnemen met hun klanten. Mensen met een computerprobleem kunnen alleen zelf een verzoek indienen via de website van Microsoft of zelf de helpdesk van het bedrijf bellen. Haak dus gewoon in en voer in geen geval de gevraagde opdrachten uit. Geef zeker geen persoonlijke informatie mee zoals gebruikersnaam, identiteitsgegevens, wachtwoorden, bankgegevens,...

Wat te doen indien je computer al onder controle is geweest van de oplichters?

Koppel de computer onmiddellijk los van het internet en voer een volledige scan uit met een recente en up-to-date virusscanner en verwijder de ontdekte malware. Indien nodig laat je je computer opnieuw installeren. Wijzig al je wachtwoorden, zowel van je computer als van alle internetaccounts. Wijzig ook de veiligheidsvragen die je krijgt wanneer je je wachtwoord van die accounts vergeet.

Opgelicht?

Doe aangifte bij de politie. Verzamel alle gegevens die bewijs kunnen leveren van de feite en van de geleden schade. Noteer alle gegevens die je van de oplichters kreeg, zoals telefoonnummers, namen en websiteadres en neem deze mee bij je aangifte.

Bron: federale politie

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.