Grootschalig bevolkingsonderzoek - Veiligheidsmonitor 2024

[Update: Buiten onze wil om verloopt het invullen van de enquête niet altijd even vlot. Wij vragen vriendelijk op een later tijdstip het opnieuw te proberen. 
Excuses en dank voor uw begrip.]

De Veiligheidsmonitor is een grootschalig bevolkingsonderzoek waarbij de bevolking, via een enquête, bevraagd wordt over verschillende veiligheids- en buurtthema’s. 

Veiligheidsmonitor 2024

Via dit kanaal wordt u als burger bevraagd over uw onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, mogelijks slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden.

Het initiatief wordt georganiseerd door de politie, in samenwerking met de Federale Overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken en de lokale besturen. 

De Veiligheidsmonitor 2024 zal deze keer wat anders worden georganiseerd dan voorgaande edities. Er zullen namelijk in plaats van één verzending, twee verzendingen worden gerealiseerd. In eerste instantie zal u een uitnodigingsbrief ontvangen om online deel te nemen via een uniek toegangstoken.

Een aantal weken later zal er een tweede schrijven worden verstuurd, énkel indien u nog niet heeft geantwoord. In deze tweede verzending zit opnieuw het toegangstoken om online deel te nemen, maar eveneens de papieren vragenlijst. Zo krijgt u ook via deze manier de mogelijkheid om deel te nemen. Wij hopen alleszins op een grote respons.

De verzamelde gegevens bevatten waardevolle informatie voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van onze stad en/of gemeente. Wij vragen dan ook om de nodige tijd te nemen om de vragen van de enquête te beantwoorden. Uw medewerking is dus van groot belang.  Deelnemen kan eenvoudig, liefst online via internet of via de vragenlijst op papier. 

 

Online deelname heeft verschillende voordelen:

  • de volgende vraag wordt automatisch weergegeven, zo is het overzichtelijker welke vragen juist beantwoord moeten worden;  

  • minder kans op fouten, de antwoorden worden rechtstreeks opgeslagen in ons databestand en dienen dus niet meer gescand te worden;  

  • de vragenlijst dient niet op de post gedaan te worden, dit is gemakkelijker voor u en zorgt voor tijdswinst;  

  • indien u de taal van de papieren versie (onvoldoende) machtig bent, kan online geopteerd worden om de vragenlijst in te vullen in het Nederlands, Frans, Duits of Engels. 

Uw antwoorden worden volledig anoniem verwerkt. 

 

De personen die via een statistische toevalssteekproef worden geselecteerd zullen in de periode mei-juni 2024 de uitnodiging tot deelname aan de vragenlijst, in de bus krijgen. De resultaten worden in het eerste semester van 2025 verwacht.

 

Alvast hartelijk dank voor uw deelname!

Labels