Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 24 op 25 maart 2023

Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 616 ademtests afgenomen. 12 bestuurders testten positief: 11 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 1 wegens drugs in verkeer.

In normale omstandigheden werd een rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen. Betrokkene legde immers een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Hij erkende tijdens de nacht 2 joints gerookt te hebben. Betrokkene was echter geen houder van enig rijbewijs. Hij heeft wel ooit een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand gehad maar dit is reeds vervallen sinds 08/01/21. Sinds dan rijdt betrokkene gewoon rond zonder in het bezit te zijn van enig rijbewijs. Hij zal nu voor de politierechtbank gedaagd worden. De auto die hij bestuurde, niet eens zijn eigen voertuig, werd geïmmobiliseerd.

 

Nog twee bestuurders werden geïntercepteerd, geen houder van enig rijbewijs. Ook zij zullen gedagvaard worden voor de politierechtbank en ook hun auto, eveneens niet hun eigendom, – werd telkens ter plaatse geïmmobiliseerd.

 

Zes bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen verkeert in staat van herhaling. Op 17/04/21 werd hij ook al beboet wegens strafbare alcoholopname in verkeer.
  • Een onder hen kwam ons ook bekend voor. Op 26/11/22 verbaliseerden wij hem ook al voor dezelfde feiten, toen zelfs met onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen.

 

Vijf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen was geen drager van zijn rijbewijs en is hiervoor extra strafbaar. Hierop werd zijn voertuig ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang gedurende een periode van 3 uur.

 

Een bestuurder had zijn rijbewijs niet op zak, het zou nog thuis liggen. Bij nazicht in onze bestanden bleek echter dat betrokkene zijn rijbewijs bij een politierechtbank ligt en dat hij stuurde tijdens een periode van verval van het recht tot sturen, die loopt tot 31/01/26. Ook de auto die hij bestuurde, niet zijn eigendom, werd geïmmobiliseerd.

 

Twee bestuurders werden geïntercepteerd, slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, respectievelijk model 18 en 36 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 u tijdens een weekendnacht. Ook hing er telkens geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Twee fietsers kregen een boete omdat zij stuurden zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel. Ze kregen echter beiden een set fietslichtjes cadeau zodat ze toch nog hun weg veilig konden verder zetten, zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.

 

Twee auto’s werden onderschept waarvan de schouwing is vervallen sinds respectievelijk 22/02/23 en 17/04/21.

                                 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

Labels