Persoverzicht van woensdag 7 juni 2023

Feiten van 06/06/2023 om 6 uur tot 07/06/2023 om 6 uur

Feiten van 06/06/2023 om 6 uur tot 07/06/2023 om 6 uur

Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat: Diefstal uit een drankgelegenheid. Via een niet-slotvaste deur wordt het pand betreden. Nadeel: een geldsom.

Willebroek, Blaasveldstraat: Poging tot inbraak in een sportlokaal. De deur van het lokaal wordt beschadigd. Het pand wordt niet betreden.



Verkeersongevallen met lichamelijk letsel

Mechelen, Koning Albertstraat: Aanrijding tussen een personenwagen en een fiets waarbij een 27-jarige fietser lichtgewond raakt en wordt overgebracht naar het ziekenhuis.

Puurs-Sint-Amands, Wolfstraat: Aanrijding tussen een personenwagen en een fiets waarbij een 32-jarige fietser lichtgewond raakt en wordt overgebracht naar het ziekenhuis.





Resultaten controleacties

Maandag 5 juni 2023 voerde lokale politie Rivierenland een controleactie uit op het respecteren van de verkeersregels. Dit in het kader van een sensibiliseringsactie van stad Mechelen waarbij zij de weggebruiker (fietsers, steppers) aanmoedigen de verkeersregels te respecteren in het belang van zichzelf en de andere weggebruikers.  Bij deze acties lag de focus vooral op het negeren van het rode verkeerslicht, het gebruik van de gsm als bestuurder en het tegen de rijrichting rijden.

De controles vonden plaats in de Caputsteenstraat en nabij de Brusselpoort. 

In totaal werden 53 fietsers gecontroleerd. De volgende overtredingen werden vastgesteld.

  • 3 fietsers negeerden het rode verkeerslicht;
  • 1 fietser gebruikte zijn gsm terwijl hij aan het fietsen was;
  • 1 fietser negeerde de verboden rijrichting.

 

Bij eerdere controleacties op vrijdag 26, dinsdag 30 en woensdag 31 mei 2023 werden in totaal 432 fietsers gecontroleerd en daarbij werden de volgende overtredingen vastgesteld:

  • 6 fietsers negeerden het rode verkeerslicht;
  • 10 fietsers gebruikten hun gsm terwijl ze aan het fietsen waren;
  • 38 fietsers negeerden het verkeersbord C11 (‘Verboden toegang voor bestuurders van rijwielen’);
  • 1 bestuurder van een speedpedelec negeerde het rode verkeerslicht en was geen drager van een helm wat verplicht is. Dat laatste was ook het geval bij nog een andere speedpedelec-gebruiker.



Burgemeester stad Mechelen, Alexander Vandersmissen: “Met de ‘Da’s pech’-campagne willen we de fietsers en steppers sensibiliseren de verkeersregels te respecteren, opdat zij zich veilig in het verkeer begeven. De campagne kwam er na vaststellingen door de gemeenschapswachten en meldingen van burgers over het rijgedrag van sommige fietsers.  Niet alleen om een boete te vermijden, maar vooral voor hun eigen veiligheid en deze van de andere weggebruikers is het belangrijk de verkeersregels na te leven. Preventie en handhaving gaan hier hand in hand, om zo een omslag te maken naar een veilig(er) verkeer voor iedereen.”



Politie Rivierenland zal zulke controleacties in de toekomst nog uitvoeren.