Camerabewaking van de politiezone Rivierenland

De politiezone Rivierenland maakt gebruik van volgende camerabeelden: 

  • Externe bewakingscamera’s: De politiezone beschikt over een aantal camera’s in de publieke ruimte.  

  • ANPR: De politiezone maakt gebruik van vaste en mobiele ANPR-camera’s.  

  • Bodycam: Ieder operationeel politiepersoneelslid van de politiezone kan gebruik maken van een bodycam. 

  • Drone: De politiezone kan gebruik maken van een drone om camerabeelden te maken. 

Veiligheid verhogen 

Met cameratoezicht wil de politiezone Rivierenland de veiligheid op straat verhogen en de pakkans van daders vergroten. De beelden kunnen gebruikt worden in het kader van strafrechtelijke bewijsvoering. 

Cameratoezicht werkt ook preventief, het helpt criminaliteit en overlast voorkomen. 

Discretie 

Enkel politiemedewerkers mogen de camerabeelden bekijken en analyseren. Zij werken volgens heel strikte procedures en hebben ook discretieplicht. Dit betekent dat ze deze informatie niet mogen delen met anderen. 

Waarschuwingsborden 

De grenzen van onze politiezone worden afgebakend met een zonebord camerabewaking waardoor elke inwoner en bezoeker meteen weet dat men een zone met camerabewaking betreedt. 

Respect voor je privacy 

De regels omtrent de plaatsing en het gebruik van politiecamera’s worden geregeld door de Wet op het Politieambt. Het controleorgaan op de politionele informatie is bevoegd voor het politioneel cameragebruik. 

Toegang tot beelden? 

De wet betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens voorziet ook dat iedere persoon een verzoek kan indienen tot inzage, verbetering of het wissen van persoonsgegevens. Je kan hiertoe een verzoek tot toegang richten aan de functionaris voor gegevensbescherming via mail naar PZ.Rivierenland.DPO@police.belgium.eu

Dit verzoek moet voldoende gedetailleerd zijn zodat wij de beelden kunnen lokaliseren en kunnen bepalen of toegang mogelijk is. De functionaris voor gegevensbescherming zal bij het bepalen of het verzoek tot toegang kan ingewilligd worden steeds afwegen of de toegang tot de beelden de rechten en vrijheden van anderen niet in het gedrang brengt en of de toegang al dan niet negatieve gevolgen zou hebben voor de veiligheid, de preventie en de opsporing van strafrechtelijke feiten.    

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 015 464 464.