Sextortion

Wat is sextortion?

Sextortion is een samentrekking van sexual extortion ofwel seksuele afpersing, hierbij wordt het slachtoffer via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

 

De slachtoffers leven tot dan in de veronderstelling dat ze via internet bevriend zijn geraakt met een leeftijdgenoot, maar in werkelijkheid gaat het om criminele bendes. De tieners raken bijvoorbeeld via Facebook bevriend met die zogezegde leeftijdgenoot en na verloop van tijd krijgen de gesprekken een seksuele wending en overhaalt de crimineel het slachtoffer om intieme beelden van zichzelf door te sturen. Later komt dan de aap uit de mouw en krijgt de jongere het bericht dat de beelden openbaar zullen worden gemaakt als er niet snel geld wordt overgeschreven.

 

Wat kan je doen?

Het meest eenvoudige advies dat we kunnen geven aan jongeren is dan ook om niet aan webcamseks te doen, en al zeker niet met iemand die je niet kent in het echte leven. We raden ten stelligste af om naaktfoto's of intieme beelden van jezelf door te sturen. Ook al is er geen sprake is van sextorion is het niet bij te houden hoeveel keer jouw pikante foto of sexy filmpje gekopieerd wordt.

Als dit toch gebeurt, kan je best jouw gezicht niet tonen. Een tip is ook jouw webcam afdekken als je niet gefilmd wil worden. Maar als je toch het slachtoffer wordt, stap dan naar de politie en betaal vooral niet.

 

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cybercriminaliteit? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. We raden je aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van je woonplaats.

 

Minderjarige slachtoffers?

Je kan ook steeds terecht bij de hulplijn voor veilig internet van Child Focus 116 000.
Child Focus kan minderjarige slachtoffers van sextortion bijstaan in de hele procedure.

 

Info?

Meer informatie en tips over sextortion en sexting vind je op de website van Child Focus en MediaNest.
Bekijk ook dit filmpje van Child Focus  :

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 404 060.