Inbraakpreventie tijdens de donkere maanden

Tijdens de donkere maanden zijn de momenten met een goede zichtbaarheid beperkt. Inbrekers maken van deze dalende zichtbaarheid graag gebruik om diefstallen te plegen. Daarnaast komt het hen ook goed uit dat velen onder ons tijdens de eindejaarsperiode vaker niet thuis zijn: we vertoeven op gezellige kerstmarken, we gaan op zoek naar cadeaus in mooi versierde winkelstraten, we gaan ergens heerlijk tafelen, we vertrekken op wintersport,….

Laat de eindejaarspret niet bederven door inbrekers die het op uw bezittingen hebben gemunt en vermijd tekenen van afwezigheid.

Zorg voor wat licht in de duisternis

  • Als je nog even weggaat wanneer het stilaan duister wordt om bijvoorbeeld inkopen te doen, naar een kersthappening gaat of een leuke film gaat kijken, laat dan de verlichting aan alsof je thuis bent en laat eventueel de radio of TV aanstaan.

  • Wanneer je voor langere periode het huis verlaat, bijvoorbeeld om elders oudejaar te vieren of om in bergachtige streken op de latten te gaan staan, maak dan gebruik van timers zodat op diverse momenten en in verschillende kamers het licht aan en uit gaat.

  • Verlichting die aangaat bij het betreden van je erf werkt ontradend, inbrekers schuwen licht.

  • Sluit alle ramen, deuren en poorten goed af, ook al ben je maar even weg.

  • Sluit de voertuigen die achterblijven in de garage goed af en leg de sleutels niet op een evidente plaats. Voorzie ook je fietsen met een degelijk fietsslot en sluit dit, zelfs al staan de fietsen in de garage of in een afgesloten fietshok.

  • Laat geregeld je post ophalen. Een overvolle brievenbus geeft duidelijk aan dat er niemand thuis is.

  • Laat dan meteen ook je rolluiken op en neerhalen. Rolluiken die voortdurend omlaag zijn, onderstrepen de afwezigheid van de bewoners.

  • Wees voorzichtig met wat je vertelt over je eindejaarsplannen, ook op sociale media. Mogelijks zijn er personen met minder goede intenties die meeluisteren of meelezen.

  • Als je de deur uit gaat, let dan goed op je spullen. In deze periode is het druk in de winkels en straten, en gauwdieven maken graag gebruik van de chaos om ongemerkt je bezittingen te ontvreemden. Ga liever samen met iemand op stap dan alleen, zo kan je op elkaars spulletjes letten.

Laat de pret niet bederven door een diefstal en wees inbrekers te slim af.

Voor bijkomende informatie kan je steeds terecht bij de diefstalpreventieadviseurs van lokale politie Aarschot (PZ.Aarschot.Preventie@police.belgium.eu).