Politie Aarschot betrapt in oktober maar liefst 44 bestuurders onder invloed

Tijdens de maand oktober betrapte politie Aarschot maar liefst 44 bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zaten. Onze tip voor een nieuwjaarscadeau? Misschien is een alcoholtester of -sampler een leuk idee.

Ook tussen de zomer-BOB en winter-BOB zetten we in op verkeersveiligheid. Alcohol en drugs achter het stuur blijven naast snelheid en afleiding achter het stuur (bv. door smartphones) een verkeerskiller. Ook bij de recente bevolkingsbevraging voor de veiligheidsbarometer stond verkeersveiligheid aan de top.

Afgelopen maand betrapten onze politieploegen 44 bestuurders onder invloed van alcohol of drugs. Hoe maken we die controles efficiënt? We gebruiken steevast de nieuwe technologieën die de laatste jaren hun intrede deden: alcoholsamplers en de nieuwe speekselanalyse voor drugs. We werken op de baan samen met o.a. de federale wegpolitie en politiescholen. Tot slot hebben we werkkrachten met begeestering en vakkennis: onze politiemannen en -vrouwen scholen zich bij in de wetgeving en delen gericht informatie over risicoplaatsen en -voertuigen.

Bovendien komen alcohol en drugs ook bij andere lokale fenomenen in beeld: bij huishoudelijke disputen en geweld, diefstallen, ordeverstoringen en ongevallen zijn alcohol en/of drugs vaak de gemeenschappelijke deler. Alsof verslaving de rode draad vormt doorheen deze maatschappij-ontwrichtende problemen. Daarom zet politiezone Aarschot in het nieuwe zonaal veiligheidsplan wederom in op het preventief, repressief en curatief aanpakken van alcohol- en drugsmisbruik. Wegcontroles met oog voor alcoholgebruik, druggebruik en -bezit horen daarbij.  

Al op zoek naar een nieuwjaarscadeau? Misschien is een alcoholtester of -sampler een leuk idee. Zelfpreventie en zorg voor elkaars veiligheid nog voor men de wagen start, werken immers beter dan enkel controles en boetes.