Alarmen: wat zijn de regels?

Het gebruik van alarmsystemen is wettelijk geregeld. Zowel aankoop, installatie, onderhoud, gebruik en verplichte registratie van alarmsystemen zijn aan regels gebonden. De regelgeving geldt voor alarmsystemen die een (poging tot) inbraak signaleren en uitgerust zijn met een buitensirene, een buitenlicht of een meldsysteem.

Alarmsystemen moeten verplicht geregistreerd worden op de website www.police-on-web.be. Die verplichting geldt ook voor een systeem dat verandert van gebruiker (nieuwe eigenaar, nieuwe huurder).

Is je alarmsysteem aangesloten bij een alarmcentrale hoef je niets te doen. De alarmcentrales registreren voor hun klanten het systeem in het meldpunt alarmsystemen.

Is je alarmsysteem niet aangesloten bij een alarmcentrale dan moet je zelf je alarmsysteem registreren bij het meldpunt door gebruik te maken van je elektronische identiteitskaart.

Wanneer de politie een oproep binnenkrijgt, kunnen ze via de databank alle nodige gegevens opvragen en onmiddellijk bepalen hoe ze de interventie moeten organiseren.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.