Algemeen

Bescherm je computer, tablet en smartphone door regelmatig je besturingssysteem te updaten en de laatste versie van je antivirusprogramma te gebruiken. Gebruik steeds je gezond verstand en volg de actualiteit.

Enkele algemene tips:

  • Stuur de (ver)koper nooit een kopie van uw legitimatiebewijs! Oók geen 'veilige' kopie waarbij bepaalde delen van het legitimatiebewijs onherkenbaar zijn gemaakt. (Ver)kopers willen nog wel eens vragen om een kopie van het legitimatiebewijs. Dat doen zij zogenaamd om zekerheid te krijgen. Er zijn echter veel gevallen bekend dat dit legitimatiebewijs vervolgens misbruikt wordt bij andere fraudevormen. Of de verdachte doet zich later voor als u, de persoon op het legitimatiebewijs. (politie.nl)
  • Gebruik originele, up-to-date software.
  • Open niet zomaar mails van mensen die je niet kent en klik zeker niet op bijlagen in deze mails. Er kunnen allerlei virussen in verborgen zitten die je computer ongemerkt infecteren.
  • Banken of overheidsbedrijven zullen je nooit via e-mail om je persoonlijke gegevens vragen. Wis meteen alle e-mails die hierom vragen. Als je echt twijfelt, neem dan contact op met de instelling in kwestie.
  • Personen of instellingen die via het internet geld aanbieden of je zeggen dat je een belangrijke prijs hebt gewonnen terwijl je zelfs nooit hebt meegedaan met een wedstrijd of loterij, hebben veelal malafide bedoelingen. Als je de namen, telefoonnummers, e-mailadressen,...., ingeeft in een zoekmachine (zoals bv. Google) zal je snel stuiten op verhalen van slachtoffers van oplichters op de verschillende beschikbare fora.
  • Online betalen aan onbekenden doe je best nooit via geldtransfersystemen zoals Western Union, Moneygram of dergelijke.
  • Let op welke sites je bezoekt en klik niet zomaar op iets dat er echt uit ziet.
  • Als iemand die je van haar noch pluim kent je een vriendschapsverzoek stuurt via Facebook, je dit hebt aanvaard en er vervolgens binnen de kortste keren de vraag volgt om een erotisch getinte foto of filmpje van jezelf te "delen", besef dan dat de volgende stap kan zijn dat je wordt afgeperst met de bedreiging dat je foto of filmpje zal worden verspreid via YouTube of andere media als je niet ingaat op de eis tot betaling.

    Bron: brochure internetfraude federale politie

Enkele interessante websites:

www.veiligonline.be (Gezinsbond en Child Focus -> vooral gericht op ouders met kinderen)

www.safeonweb.be (Site van de Overheid, uptodate site van de Belgische overheid met eerste hulp, tips/tricks, en update nieuws over actuele risico’s)

www.clicksafe.be (Site van Child Focus, -> vooral gericht op ouders met kinderen)

www.cyberpesten.be (Site over persten en cyberpesten)

www.saferinternet.be (Site gericht op info en instellingen voor Email)

www.meldpunt.belgie.be (Site voor slachtoffers van misleiding, bedrog, fraude of oplichting of uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd. U krijgt meteen advies op maat over hoe u uw rechten kunt afdwingen. Het meldpunt is geen dienst voor noodoproepen.)

www.eccbelgie.be Uw rechten als consument stoppen niet aan de grens. Hebt u een probleem met een aankoop in een andere Europese lidstaat? Doe dan gratis een beroep op de informatie, het advies en de bemiddeling van ECC België en zijn Europese netwerk.

www.ccb.belgium.be  Uw rechten als consument stoppen niet aan de grens. Hebt u een probleem met een aankoop in een andere Europese lidstaat? Doe dan gratis een beroep op de informatie, het advies en de bemiddeling van ECC België en zijn Europese netwerk.

www.belgium.be/nl/justitie/veiligheid/criminalitiet/computercriminaliteit (Site van de Overheid, up-to-date site van de Belgische overheid met eerste hulp, tips/tricks, en update nieuws over actuele risico’s, alle verschillende soorten van internet criminaliteit worden besproken)

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.