Controle op fietsverlichting

Onze politiezone zal ook in 2021 controleren op fietsverlichting. Het gebruik van de fietsverlichting kan bij slecht zicht of in het donker heel wat ongevallen voorkomen. Zonder verlichting rijden, is niet alleen gevaarlijk maar ook ergerlijk voor de automobilisten. Niet zien maar gezien worden, is het belangrijkste!

In januari doen wij onze gebruikelijke gerichte controles. Deze controles zijn in eerste instantie gericht naar de jongeren. Jongeren die in het donker of bij slecht weer geen gebruik maakten van de fietsverlichting worden naar de verkeersvormingsklas gestuurd. Overtreders die ouder zijn dan 18 jaar krijgen een onmiddellijke inning.

Welke verlichting is verplicht?

  • gebruik lichten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en ook wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien op een afstand van zo'n 200 meter. Het rode achterlicht moet 's nachts, bij helder weer, minstens 100 meter ver zichtbaar zijn;
  • vooraan moet de fietser een wit of geel licht hebben en achteraan een rood licht. Deze lichten mogen knipperen, maar mogen de tegenligger niet verblinden;
  • de verlichting mag op de fiets vastzitten, maar ze mag ook op de kleding of (rug)zak van de fietser worden vastgemaakt.