Let op: oplichting via WhatsApp

Gisteren is er opnieuw een inwoner (Keerbergen) van onze politiezone het slachtoffer geworden van oplichting via WhatsApp. Wees voorzichtig!

Let op: oplichting via WhatsApp

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

De oplichter overhaalt het slachtoffer in een chat op WhatsApp om geld over te schrijven door zich voor te doen als een familielid of een goede vriend die in geldnood zit. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s.

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude?

Maak afspraken met familie en vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp en check altijd rechtstreeks bij de afzender.

Wees steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie of foto’s via sociale media aangezien deze informatie vaak gebruikt wordt in veel voorkomende vormen van oplichting. Wanneer je toch via een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst (telefonisch) contact op te nemen met het familielid of de kennis via het originele telefoonnummer en vraag na of hij of zij op de hoogte is van het WhatsApp-bericht.

Wat indien je toch het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude?

- Doe aangifte bij de politie;
- Neem contact op met je bank en probeer de financiële transactie te laten blokkeren;
- Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter, bankafschriften van de transacties en andere relevante info en geef dit door aan de politie.