Maandthema 'negatie verkeerslichten' in combinatie met 'gerichte snelheidscontroles' werpt zijn vruchten af

Elke maand werkt de onze politiezone met één of twee verkeersthema’s. Zo werd er in juni nog meer dan anders gecontroleerd op het negeren van de verkeerslichten, maar ook overdreven snelheid is en blijft een speerpunt in de aanpak van verkeersonveiligheid.

Negatie verkeerslichten

Tussen 1 en 30 juni registreerde het verkeersteam 20 voertuigen die voorbij het rode verkeerslicht reden ter hoogte van het kruispunt Leuvensesteenweg-Audenhovenlaan te Boortmeerbeek en aan het kruispunt Werchtersesteenweg-Wijgmaalsesteenweg te Haacht. De politie stelde eveneens een proces-verbaal op voor 2 bestuurders die het rode licht negeerden aan het kruispunt Keerbergsesteenweg-Lombaardenlaan te Haacht en voor een bestuurder die het waagde om de overweg over te rijden terwijl de rode verkeersknipperlichten in werking waren. 

Naast het controleren van voertuigen, gaat de aandacht ook naar de zwakke weggebruiker. Ook de zwakke weggebruiker dient de verkeerslichten te respecteren. Enkel indien het verkeersbord B22 of B23 aanwezig is, mag een fietser het oranje of rode licht negeren en zijn weg vervolgen in de richting dat het bord aangeeft, op voorwaarde dat hij hierbij voorrang verleent aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg. Toch negeren meer en meer fietsers het rode licht. Tijdens verkeersluwe momenten, bv. ’s ochtends vroeg, is er een veel hogere niet-naleving tegenover andere momenten. Het is nochtans een derdegraadsovertreding. 

Wie voorbij het rode verkeerslicht rijdt, is niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers op dat moment. Een rood licht negeren, kan heel grote gevolgen hebben! Wie gevat wordt bij het negeren van een rood licht wordt gedagvaard door de politierechtbank en riskeert een intrekking van zijn rijbewijs en/of een zware geldboete. 

Snelheid

Tijdens het eerste deel van 2020 controleerde het verkeersteam al bijna 35000 voertuigen op diverse plaatsen in de gemeenten Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen. Gemiddeld reed 9% van de bestuurders te snel. Enkele plaatsen waar ondanks de regelmatige controles nog steeds veel overtredingen worden begaan zijn o.a. de Burggraaf G. Terlindenlaan en Leuvensesteenweg te Boortmeerbeek, de Wespelaarsesteenweg en Lombaardenlaan te Haacht en de Oude Dijkstraat en Nieuwstraat te Keerbergen. Met uitzondering van de Leuvensesteenweg geldt er in deze straten een maximum toegelaten snelheid van 50km/h, maar werden er vrij recent nog snelheden van meer dan 80km/h vastgesteld! Op deze locaties zal er in de toekomst verder gecontroleerd worden.

Het valt op dat bestuurders hun snelheid aanpassen als ze weten dat er gecontroleerd wordt. Aan de vaste camera's in de politiezone is het aantal overtredingen gedaald naar minder dan 1 op 1000 gecontroleerde voertuigen. Snelheidscontroles blijven voor onze politiezone dus zeker één van de prioriteiten op het vlak van de aanpak van verkeersonveiligheid.