Verkeersthema maart: gsm & gordel

Afleiding is één van de grootste oorzaken van ongevallen in het verkeer. De smartphone of gsm is afleider n°1 achter het stuur.

Verkeersthema maart 2021

De verleiding is groot om iedere binnenkomende melding te checken en elke oproep te beantwoorden. Je denkt al snel dat je anders iets belangrijks zult missen. Terwijl bijna alle telefoontjes, berichtjes en likes gerust kunnen wachten tot na je rit, geen enkele melding is een ongeval waard!

Ook het naleven van de gordelplicht blijkt voor een aantal bestuurders nog steeds een moeilijkheid. Wetenschappelijke studies hebben zo vaak bewezen dat de gordel effectief levens redt.  Ook achterin de auto is de gordel een verplichting. Het niet dragen van de gordel verergert aanzienlijk de ernst van de verwondingen bij een verkeersongeval en heeft al te vaak dodelijke slachtoffers geëist.

Beide onderwerpen zijn veiligheidsthema's van het zonaal veiligheidsplan van onze politiezone. Tijdens de actiemaand  'GSM/Gordel' zullen we gerichte controles houden naar het gebruik van de smartpone of gsm aan het stuur, dit in combinatie met controles op het dragen van de veiligheidsgordel. Alle politiemensen zullen er ook tijdens hun patrouilles extra aandacht aan besteden.