26 bestuurders teveel gedronken bij eerste weekend winterbobcampagne.

Politiezone K-L-M organiseerde  in het weekend van 29/11 tot en met 1/12 een actie tegen alcohol en drugs in het verkeer.

Tijdens deze actie werden in de gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise in totaal  337 voertuigen gecontroleerd op hun alcohol en drugs achter het stuur. Ondanks de winterbobcampagne aangekondigd was in de media, hadden toch nog 26 bestuurders te veel gedronken. Dit komt neer op ongeveer 8% van de bestuurders. Van vijf bestuurders werd het rijbewijs zelfs onmiddellijk ingetrokken.

Alcohol vergroot de kans op een ongeval enorm. Daarnaast is de ernst van dit ongeval veel groter. Met een alcoholgehalte van 0,5 promille loop je 40% meer risico op een ongeval dan in nuchtere toestand. Bij 1,0 promille is het risico bijna 4 keer zo hoog, en bij 1,5 promille is het ongevalsrisico zelfs meer dan 20 keer zo groot als dat van een nuchtere automobilist. Met een alcoholgehalte van 1,5 promille loop je 200 keer meer risico op een dodelijk ongeval dan in nuchtere toestand. Dit soort acties heeft dan ook als doel om het gedrag van alle bestuurders te veranderen. Wij blijven ons daarom ook dagelijks inzetten om de verkeersveiligheid te verhogen.