Nieuwe vorm van smishingfraude

Er doet een nieuwe vorm van smishingfraude de ronde! Deze is gericht tegen houders van bankrekeningen die een sms-bericht hebben ontvangen dat van hun bank afkomstig lijkt te zijn.

 

 

Cybercriminaliteit smishing

Hoe ze te werk gaan:

In het bericht wordt beweerd dat de rekening of de kaart van de klant gecompromitteerd was.

Klanten wordt gevraagd op een link te klikken die hen in een nepbankieren-app zou brengen. Door het invoeren van persoonlijke onlinegegevens kan de fraudeur vervolgens toegang krijgen tot de rekening van de klant. Als gevolg van sms-berichten en telefoongesprekken tussen een persoon die zich voordoet als bankmedewerker en de klant, maakt de fraudeur afspraken om de bankpas op te halen. Deze bankkaarten worden vervolgens gebruikt bij geldautomaten van de bank om geld op te nemen en geld over te maken naar internationale bankrekeningen

Nieuwe modus operandi:

Er is een nieuwe modus operandi vastgesteld waarbij de vermeende bankbediende een taxi of koerier regelde om een pakket (de bankkaart) bij de rekeninghouder thuis op te halen.

De taxi werd geboekt via een taxi-app. De taxichauffeur leverde het pakket vervolgens af bij een persoon op straat op een andere locatie.