Persbericht: ludieke actie "Veilig naar school"

Sinds dinsdag 19 oktober doet Politiezone K-L-M een ludieke actie in Londerzeel Sint-Jozef waarbij er kartonnen versies van de wijkagent aan het begin van de zone 30 staan. De wijkagent zelf staat een beetje verder aan de school om de kinderen veilig over te laten. Deze actie kadert in de opleiding van de wijkinspecteur en de actieplannen voor meer verkeersveiligheid.

Wijkinspecteur Londerzeel Sint-Jozef

Elke politiezone werkt er elke dag aan om de snelheden, en vooral in de schoolomgeving, zo veel mogelijk terug te dringen. Dit om de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving zo hoog mogelijk te maken.

Inspecteur Gert Vandekerkhof, die wijkinspecteur is van Londerzeel Sint-Jozef, probeerde op een ludieke manier de aandacht te vestigen op de geldende zone 30 in de omgeving van de school. In het kader van zijn opleiding aan het PIVO ging Vandekerkhof op zoek naar een manier om de snelheid tijdens de schooltijden terug te dringen, dit in samenspraak met de school Virgo de Heide.

“Ik zocht een manier om mensen hun snelheid al vroeger te doen dalen, alvorens ze bij mij terechtkwamen waar ik de kinderen laat oversteken” aldus Vandekerkhof. Het effect van een politie-inspecteur te zien als automobilist doet veel maar je kan natuurlijk niet overal tegelijk staan. Daarom kwam ik op het idee om een kartonnen versie van mezelf een paar honderd meter vroeger te zetten en ik moet zeggen dat de resultaten enorm positief zijn. Zowel de mensen die ik spreek vinden het een leuk initiatief en de automobilisten zelf rijden ook effectief trager!”

Het is niet de bedoeling dat de kartonnen versies daar permanent blijven staan, anders zou het effect snel verdwijnen.

Het is een heel tof initiatief en ik kan dit als korpschef alleen maar toejuichen”, aldus korpschef Alain Meerts. “Het is nog te vroeg om te zeggen of we dit gaan doortrekken naar andere wijken of gemeenten maar het effect dat het momenteel heeft is zeker veelbelovend.”