Persbericht: verschillende huiszoekingen ikv diefstallen gsm

De politiezone K-L-M heeft in de ochtend van maandag 1 maart 2021 een grote gerechtelijke actie uitgevoerd in het kader van diefstallen, dit na weken van intensief speurwerk.

De actie vond plaats in samenwerking met de Onderzoeksrechter te Brussel en het Parket Halle-Vilvoorde.

Een 40-tal agenten hebben, met bijstand van collega’s van AMOW en GRIMBERGEN, 9 simultane huiszoekingen uitgevoerd in Londerzeel, Meise, Kapelle o/d Bos, Wemmel en Grimbergen.

In het totaal werden 12 verdachten, waaronder 4 meerderjarigen en 8 minderjarigen, van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verder onderzoek.

Als buit konden 8 gestolen gsm’s en 1 spiegelreflexcamera van Nikon worden gerecupereerd. Er werden eveneens 12 paxons cocaïne aangetroffen.

Twee meerderjarige verdachten zullen worden voorgeleid bij de Onderzoeksrechter te Brussel. Op last van het Parket Halle-Vilvoorde dienen zeven minderjarigen te verschijnen voor de Jeugdrechter in Brussel. 

Gelijkaardige modus operandi

De actie vond plaats na een reeks grijpdiefstallen van gsm-toestellen dewelke zich de laatste maanden hadden voorgedaan in de Politiezone en de buurtgemeentes, waaronder Wemmel, Asse-Zellik en Grimbergen.

Bij deze feiten was er telkens sprake van een gelijkaardige modus operandi en samenstelling van verdachten.

De verdachten, hoofdzakelijk van Afrikaanse origine, reageerden op zoekertjes op de website 2dehands. Hierbij overtuigden ze de verkopers van gsm-toestellen (allen van het merk Apple) om zich te verplaatsen tegen een meerprijs. Eens ter plaatse vroegen de verdachten om het toestel te mogen controleren op schade. Zodra de verdachten deze in handen kregen of de kans schoon zagen om de gsm te grijpen, namen ze de vlucht.

Het verder onderzoek zal door de rechercheleden van K-L-M worden uitgevoerd.