De hond van de buren blaft onophoudelijk. Wat kan ik hieraan doen?

Blaffende honden bijten niet, maar het kan flink vervelend zijn. Vooral 's nachts kan de luidruchtige hond van de buren voor overlast zorgen.

De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'. Indien dat wel het geval is, is de houder van het dier strafbaar.

Wie er meteen de politie wil bijhalen, bedenkt best dat burenrelaties daardoor flink kunnen verzuren. Daarom is het beter de eigenaar van het dier er eerst over aan te spreken en samen naar oplossingen te zoeken. Hou daarbij in het achterhoofd dat de hondeneigenaar misschien niet eens beseft dat zijn/haar hond voor problemen zorgt. Als de hond de hele dag alleen thuis is, terwijl het baasje uit werken is bijvoorbeeld.

Je wijkinspecteur erover aanspreken kan een laatste redmiddel zijn. Deze politieambtenaar zal proberen te bemiddelen. Hij kan ook de Gemeentelijke Administratieve Sanctie toepassen. Hou er rekening mee dat je buur het mogelijks niet waardeert dat je de politie inschakelt voor dit probleem...

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.