Cyberpesten

Wat is cyberpesten?

Het gebruik van sociale media door jongeren is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Sociale communicatiemiddelen zijn leuk maar er bestaan jammer genoeg ook gevaren. Eén van die gevaren is cyberpesten, dit is een verzamelnaam voor alle vormen van pesterijen die gebruik maken van ICT (informatie- en communicatietechnologieën, zoals internet, gsm of computer) om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen ...

Eén op vier jongeren tussen de 12 en 18 jaar kreeg al eens rechtstreeks te maken met cyberpesten. Meestal gaat het over dreig- en scheldberichten. Sommige cyberpesters gaan nog verder en schelden iemand herhaaldelijk uit op zijn/haar sociale mediapagina of start zelfs een haatcampagne op een sociaal netwerk. 

Tips

  • Internet en sociale media zijn een boeiend medium, laat het ons tof houden voor iedereen. Heb respect voor de andere in je taalgebruik en pest zelf niet.
  • Een verantwoorde internetgebruiker denkt ook aan een veilig internetprofiel. Stel de privacy-instellingen in.
  • Wat je in het echte leven niet doet, doe je ook niet op het internet. Alle informatie die je in het gewone leven voor jezelf houdt, geef je beter niet prijs op het web. Wat je in het echte leven niet recht in iemand zijn gezicht durft zeggen, schrijf je ook niet op sociale media.
  • Ken en gebruik je rechten. Fysiek geweld is strafbaar in België, zonder jouw toestemming foto's of video's van jou verspreiden is ook strafbaar. Aarzel niet om je rechten te laten gelden en stap met bewijsmateriaal naar de bevoegde instanties.
  • De allerbelangrijkste tip: praat erover. De jongeren moeten de oudere generatie van ouders, leerkrachten ... vertrouwd maken met sociale media. Toon de voordelen, maar wees je ook bewust van de nadelen.

Nuttige links

Slachtoffer?

Ben je zelf het slachtoffer van cyberpesten? Dan kan je er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school of op het werk. We raden je aan om ook aangifte te doen bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 052 46 83 83.