Zijn uw deuren en vensters goed beveiligd?

Langs waar breken dieven het liefst binnen en hoe kan u uw woning dus het best beveiligen? Rekening houdend met de door inbrekers meest gebruikte modi operandi (forceren met een koevoet, het glas breken of "gaatjesboren" en de varianten daarop), geven we een aantal handige tips om uw nieuwe of bestaande vensters en deuren beter te beveiligen.



Aanbevelingen voor nieuwe ramen en deuren

  • Hoe steviger het raam of de deur is gebouwd, hoe beter het weerstaat aan pogingen om in te breken. Maar ook de sloten, de hendels, het gebruikte glas en de bevestiging in de muur spelen een rol.
  • Veiligheidssloten en -scharnieren. Sloten en scharnieren moeten uit staal zijn vervaardigd. Paddenstoelnokken en meerpuntsvergrendeling die aan alle zijden zijn aangebracht, zijn ideaal. Als het raam of de deur wordt gesloten, glijden de paddenstoelnokken in de overeenkomstige openingen van de slotplaat.

Doel: verhinderen dat het raam of de deur met een schroevendraaier of een koevoet kan worden open gewrikt.

  • Hendels met slot. Ramen op het gelijkvloers of op een verdieping die langs buiten kan worden bereikt (door op een muurtje of in een boom te klimmen, naast een regenpijp, via tuinmeubelen), moeten worden uitgerust met hendels met een slot. Laat de sleutel nooit op het slot zitten.

Op die manier verijdelt u pogingen tot gaatjesboren. Het is dan onmogelijk om de hendel te bewegen of het raam te openen nadat er een gat in het glas werd geboord of geslagen.

  • Gelaagd glas. Dit is een soort veiligheidsglas dat is samengesteld uit twee of meer lagen glas, met tussen de lagen glas telkens een laag kunststof, meestal polyvinylbutyral (PVB). Speciale inbraakvertragende ruiten bestaan uit ten minste vier lagen PVB.

De tussenlagen in kunststof houden de glassplinters vast als de ruit wordt gebroken. Daardoor is het glas steviger dan één enkele dikke laag glas die misschien niet zo gemakkelijk breekt, maar waar wel een gat in kan worden geslagen.

  • De plaatsing. De sponning van het raam of de deur moet met metalen ankers stevig verankerd worden in het metselwerk (dus niet enkel met expanderend schuim). Glaslatten moeten aan de binnenkant van het raam worden bevestigd.

Bestaande vensters beveiligen

• De plaatsing van grendels en hendels met slot.

  • Meerpuntsopzetgrendels verenigen in zich de voordelen van een deurkruk met slot en een opzetgrendel. De vergrendelingspunten boven- en onderaan worden bewogen met de kruk.
  • Glaslatten worden dwars over het glas geplaatst en in het metselwerk verankerd. Daardoor wordt het onmogelijk om het raam naar binnen te openen en verhindert men het "gaatjesboren".
  • Versterken van de stiftscharnieren: de kant van het raam met de scharnieren wordt dikwijls verwaarloosd. Het loont nochtans ook hier de moeite om de zaak te beveiligen om te verhinderen dat een raam gewoon uit de hengsels kan worden gelicht.
  • Traliewerk aan de buitenkant moet stevig in het metselwerk worden verankerd, u kunt er de ramen mee beveiligen in ruimtes die regelmatig moeten worden verlucht (washok, badkamer ...). De opening tussen de tralies mag niet breder zijn dan een tiental centimeter.
  • Matglazen film: als u van een gewoon raam een matglazen raam maakt door er een plastic film op aan te brengen, wordt uw eigendom beschermd tegen indiscrete blikken terwijl er toch voldoende lichtinval blijft. Ideaal voor bijvoorbeeld de garage of bijkeuken ...

Goed om te weten

  • Om een raam of deur te beveiligen, pakt u best het geheel aan. Eén enkel element beveiligen heeft weinig zin en zorgt niet voor een optimale bescherming.
  • Voor een dief is een raam dat in kiepstand staat, gelijk aan een open raam.
  • Als het niet echt nodig is dat het raam open kan, kan u overwegen om een vast raam te plaatsen.
  • Voor doe-het-zelvers: een schuifdeur of -raam kan u gemakkelijk beveiligen door een stevig profiel te leggen in de rail tussen het bewegende gedeelte en de tegenoverliggende muur. Zo kan het raam onmogelijk opengeschoven worden.

Neem gerust contact op met een diefstalpreventieadviseur. Hoe? Surf naar de website www.hethoutsche.be, en klik op 'aanvraagformulier diefstal-preventie-bezoek downloaden'. Een diefstalpreventieadviseur zal gratis en vrijblijvend een veiligheidsstudie maken van uw woning.

Copyright: vzw Secunews

Labels