Fraude bij online kopen

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via

  • een valse advertentie op een legitieme veilingsite (bv. Autoscout, Immoweb, enz.);
  • of een verkoopsite die volledig frauduleus is opgezet.

De oplichter, die zich voordoet als verkoper, biedt één of meerdere objecten te koop aan (een auto, gsm, kleine elektronica, enz. ) aan een abnormaal lage prijs.

De valse verkoper vraagt over het algemeen om het afgesproken bedrag over te maken via een geldtransfersysteem van het type Western Union of MoneyGram. Van zodra de betaling is verricht, verdwijnt de oplichter en is hij niet meer te contacteren.

Sommige oplichters gebruiken daarbij een valse transportfirma of tussenpersoon (escrow). Deze fictieve bedrijven worden erbij gehaald om bij het slachtoffer de schijn van betrouwbaarheid op te wekken. Normaal gezien biedt dit soort bedrijven een extra garantie aan koper en verkoper: zodra de tussenpersoon het geld ontvangt van de koper wordt groen licht gegeven aan de verkoper die zijn goed verstuurt naar de koper. Als deze ontvangst bevestigt aan de tussenpersoon, stort deze het aankoopbedrag door aan de verkoper. De oplichters maken echter gebruik van een fictieve escrow, die ze zelf hebben opgezet.

Vermijd aan de oplichters persoonlijke informatie vrij te geven, zoals identiteitsdocumenten of bankgegevens. De oplichters kunnen ze gebruiken voor het plegen van andere criminele feiten.

We raden ook aan om alle contact te verbreken met de oplichters en vooral niks te betalen.

Tips om een betrouwbare webshop te herkennen? Lees deze op de website van de FOD Economie.

Je kan ook altijd checken of een webshop veilig is: doe de Webshop Check op de website van ECC.

Slachtoffer?

Op de website van 2hands.be staan heel wat tips voor zowel kopers als verkopers om fraude te voorkomen. Waaronder de volgende: 

  • Blijf op de website van 2dehands.be om afspraken te maken en de verkoop af te ronden. Oplichters vragen om de conversatie verder te zetten via e-mail. Ze bieden zelfs meer dan jouw vraagprijs. Eens weg van de website, proberen ze je om te leiden naar valse betaalsites of sites van transportfirma's die er erg betrouwbaar uitzien.
  • Als het effectief tot een koop of verkoop komt, spreek dan af met de koper/verkoper en betaal contant ter plaatse. Zo weet je met wie je te maken hebt en wat je koopt. Spreek je liever niet af bij je thuis, opteer dan voor een publieke plaats. En neem bij voorkeur nog iemand mee.
  • Check steeds de reputatie van de koper/verkoper. Die vind je door te klikken op het sterretje bij het zoekertje.
  • Maak vooraf duidelijke afspraken over de prijs, levering en garantie. Doe dit via de telefoon. Een betrouwbaar persoon heeft hier doorgaans geen moeite mee. 
  • Let op met kopers/verkopers uit het buitenland

Ben je toch slachtoffer van fraude? Neem contact op te nemen met de politie. Anderzijds kan je verdachte zoekertjes of berichten ook melden aan het platform, of via het meldpunt voor oplichting, bedrog en fraude.

© 2dehands.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.