Hoe een diefstalpreventieadvies aanvragen?

Elk uur worden er in België maar liefst acht inbraken gepleegd. De schade die wordt veroorzaakt door een diefstal met braak bedraagt gemiddeld 4000 euro. Reden genoeg dus om uw woning goed te beschermen tegen inbrekers. Maar hoe begint u eraan? Heel eenvoudig: doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur van de politiezone.

Welke meerwaarde kan een diefstalpreventieadviseur u bieden?

Deze deskundige komt bij u aan huis om een veiligheidsdiagnose te stellen. Vervolgens geeft hij u nauwkeurig en vertrouwelijk advies om het risico op inbraak in uw woning tot een minimum te beperken. Zijn advies is altijd neutraal, objectief en volledig gratis. U bent uiteraard vrij om zijn advies al dan niet op te volgen.

In Het Houtsche zijn diefstalpreventieadviseurs politieambtenaren, maar daarnaast hebben ook 16 vrijwilligers dezelfde opleiding gevolgd en zijn ze geslaagd in een examen diefstalpreventieadviseur. Het betreft een speciale opleiding, erkend door de minister van Binnenlandse Zaken. Ze zijn dus zeer deskundig op het vlak van inbraakpreventie.

In 2008 werd door de KU Leuven onderzoek gedaan naar de tevredenheid over en de doeltreffendheid van de adviezen op het vlak van inbraakpreventie. Daaruit bleek:

  • 94% van de respondenten is tevreden over de adviezen,
  • 83% bracht de door de adviseur voorgestelde preventiemaatregelen geheel of gedeeltelijk in praktijk,
  • drie op de vier respondenten voelde zich veiliger na het opvolgen van de adviezen.

Wat verstaan we onder preventiemaatregelen?

Inbraakpreventie begint bij het aankweken van een aantal goede gewoontes:

  • Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook al gaat u maar heel even weg.
  • Laat geen kostbare voorwerpen, zoals laptop, smartphone of gps, zichtbaar rondslingeren.
  • Geef het huis ook tijdens uw afwezigheid een bewoonde indruk: laat af en toe lampen branden met behulp van tijdschakelaars, vraag uw buren de rolluiken of gordijnen te openen en te sluiten,...
  • Registreer de serienummers of andere gegevens van uw waardevolle voorwerpen

Deze maatregelen zijn eenvoudig te nemen en kosten niets.

De diefstalpreventieadviseur kan u daarnaast aanraden om eventueel enkele technische ingrepen te (laten) doen. U kunt bijvoorbeeld uw buitendeuren voorzien van een meerpuntsluiting, een veiligheidscilinderslot en een veiligheidsbeslag (of rozet). Uw ramen kunnen worden beveiligd door vergrendelbare raamkrukken (met slot), opzetgrendels en/of gelaagd glas.

Meer tips? Surf naar de website van Besafe.

Hoe een huisbezoek aanvragen?

Ook u kan een huisbezoek aanvragen, zodat een diefstalpreventieadviseur de pijnpunten van uw woning in kaart kan brengen en tips kan geven tot eventuele aanpassing.

Download het aanvraagformulier, vul het in en mail het naar pz.houtsche.veiligheid@police.belgium.eu of stuur het op naar PZ Het Houtsche, Siemenslaan 6, 8020 Oostkamp

Wil u een infosessie aanvragen voor uw buurt, vereniging,…, stuur een mail naar pz.houtsche.veiligheid@police.belgium.eu

Copyright: vzw Secunews

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Het Houtsche via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.