Wat moet je doen bij een ongeval met stoffelijke schade?

Ben je betrokken bij een ongeval met stoffelijke schade? Blijf niet bij de pakken zitten maar vul samen met de tegenpartij een Europees Aanrijdingsformulier (EAF) in. Een juist en volledig ingevuld formulier kan veel problemen voorkomen en versnelt de schaderegeling.

Je rijdt uit een parking, of je voert een maneuver uit, je moet plots uitwijken of kort remmen en er volgt een aanrijding.

Wanneer een Europees Aanrijdingsformulier (EAF) invullen?

 • Zijn er gewonden? Of vermoedt je dat de tegenpartij alcohol of drugs heeft gebruikt? Of is er discussie? Bel de politie.
 • Is er enkel stoffelijke schade? Vul een EAF in. Je moet slechts 1 aanrijdingsformulier invullen. Het aanrijdingsformulier bestaat uit doorschrijfpapier waardoor je automatisch over 2 exemplaren beschikt: één voor de tegenpartij en één voor jezelf. Wie welk exemplaar houdt, speelt geen rol. Beide exemplaren mogen pas gescheiden worden wanneer alle gegevens ingevuld zijn, want na het losmaken mag niemand nog iets veranderen aan het document! Zoniet wordt het ongeldig.
 • Is er geen ander voertuig in het ongeval betrokken, maar bv. een voorwerp (bv. omheining)? Ook hier moet je een EAF invullen.

 

Hoe vul je zo'n Europees Aanrijdingsformulier in?

Hieronder vind je een volledig stappenplan om een dergelijk formulier correct in te vullen. We raden je aan om dit af te drukken en bij je boorddocumenten te bewaren.

De achterkant van het Europees Aanrijdingsformulier kan ieder voor zich later invullen, thuis of in het verzekeringskantoor.

Wat als de andere bestuurder een buitenlander is? Vul het EAF samen in. Vermits de rubrieken dezelfde betekenis hebben in alle landen waar het formulier erkend is, is er voor jou geen belet om een vaststelling in een vreemde taal in te vullen.

Enkele aandachtspunten:

 • Vul het aanrijdingsformulier onmiddellijk in.
 • Controleer de door de andere partij ingevulde gegevens:
  • Naam, polisnummer van de verzekeringsmaatschappij op de groene kaart
  • Geldigheidsdatum verzekering op de groene kaart
  • Identiteitsgegevens op de groene kaart
  • Merk, model en kenteken van het voertuig

Bezorg het Europees Aanrijdingsformulier zo snel mogelijk aan jou verzekeringsmaatschappij.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.