Elektrische step in beslag genomen

Politie CARMA haalde dinsdagnamiddag op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren een bestuurder op een elektrische step uit het verkeer. De 25-jarige man droeg geen helm en had geen geldig rijbewijs. De step was ook niet ingeschreven en niet verzekerd. Elektrische steps met zadel worden beschouwd als een bromfiets. Met een snelheid hoger dan 25 km/u zijn een rijbewijs, verzekering en inschrijving vereist. De politie nam de step in beslag en stelde de nodige PV's op.

Elektrische step met zadel

Verkeersregels voor (elektrische) steps zonder zadel

  • Wie zich stapvoets verplaatst met gewone of elektrische step zonder zadel, wordt beschouwd als voetganger en moet zich ook zo gedragen. Dat betekent dat je het voetpad moet gebruiken, moet oversteken aan een zebrapad, … 
  • Wie zich sneller dan stapvoets verplaatst met een gewone of elektrische step zonder zadel, wordt aanzien als een fietser. In dat geval moet je dezelfde verkeersregels volgen die voor fietsers gelden en op het fietspad rijden, of wanneer er geen fietspad is, op de rijbaan. Ook moet je de wegsignalisatie voor fietsers volgen. De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km/u. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.

Elektrische steps met zadel

Met een elektrische step met zadel word je beschouwd als een bromfietser en moet je de verkeersregels als bromfietser naleven. Als je hiermee op de openbare weg wil rijden, moet je minstens 16 jaar zijn en het dragen van een helm is verplicht. Wat is de maximale snelheid voor een e-step met zadel?

• max. snelheid 25 km/uur. Dit is overeenkomstig wegcode bromfiets klasse A.

• max. snelheid 45 km/uur. Dit is overeenkomstig wegcode bromfiets klasse B. Voor deze elektrische step moet je ook een rijbewijs AM hebben.

Dit betekent dus dat je deze elektrische step moet inschrijven als ofwel een bromfiets klasse A of B én er moet een nummerplaat bevestigd zijn. De verzekering moet ook in orde zijn alvorens je je op de openbare weg begeeft. Controleer daarom bij de aankoop of je over alle documenten beschikt om de elektrische step te verzekeren en in te schrijven.