Genk - Politie CARMA schittert als gastspreker op drone conferentie in San Diego

Eind oktober had een delegatie van politie CARMA de eer om als gastsprekers aan te treden op het Interpol Drone Expert Summit in het Amerikaanse San Diego. De delegatie deelde met trots haar expertise over het inzetten van drones en in het bijzonder het gebruik ervan tijdens risicovolle voetbalwedstrijden.

Politie CARMA gastspreker op drone conferentie San Diego

PZ CARMA als pionier

In 2011 was Politie CARMA pionier door de aankoop van haar allereerste drone, en vandaag, meer dan tien jaar later, beschikt de zone over een indrukwekkende vloot van vijf verschillende drones. Deze diversiteit stelt de zone in staat om elke operationele opdracht met precisie aan te pakken. De zone telt momenteel tien ervaren piloten, wat heeft geleid tot een opmerkelijke expertise op operationeel, technisch en juridisch vlak. Zowel nationaal als internationaal wordt Politie CARMA dan ook regelmatig bevraagd door andere politiezones.

CARMA bij de wereldtop

Tijdens IDES2023, het Interpol Drone Expert Summit, deelde een delegatie van het droneteam haar expertise op internationaal niveau. Meer dan 500 politieprofessionals uit 45 landen, waaronder het Amerikaanse SWAT-team, waren aanwezig in San Diego.Politie CARMA gaf een uiteenzetting over het inzetten van drones en in het bijzonder over het gebruik ervan tijdens voetbalwedstrijden met een hoog veiligheidsrisico. Met KRC Genk binnen de zone heeft CARMA reeds jarenlang ervaring in het inzetten van drones tijdens nationale en internationale wedstrijden. “Onze presentatie werd bijzonder goed onthaald. Wij zijn uniek in onze aanpak en uitvoering. Veel politiediensten uit verschillende landen hebben ons gefeliciteerd met onze werking en waren nieuwsgierig naar onze werking en opleiding. Wij kunnen weerom stellen dat wij op dat vlak tot de wereldtop behoren.” vertelt hoofdinspecteur Bart Ramaekers, dronepiloot bij PZ CARMA.

Bij voetbalwedstrijden worden drones ingezet voor verschillende doeleinden waaronder crowd- en traffic control, tactische en operationele ondersteuning. De drones bewijzen elke keer opnieuw hun meerwaarde op het terrein door nauwkeurige beeldvorming en bewijsvoering tijdens debriefing- en evaluatiemomenten.

Internationaal netwerken

De delegatie van Politie CARMA bracht daarnaast een bezoek aan de Beverly Hills Police, die permanent patrouilleren met een drone boven hun stad. Tijdens het werkbezoek kregen ze onder meer de unieke mogelijkheid om zelf met deze drone te patrouilleren boven Beverly Hills. Peter Monnens, dronepiloot en inspecteur bij Politie CARMA blikt tevreden terug op de reis naar de States: “We hebben veel nieuwe wereldwijde contacten kunnen leggen, kennis gemaakt met de nieuwe technieken en tactieken én met de verschillende bedrijven die actief zijn in deze bedrijfstakken.”

Blijven inzetten op opleidingen

Politie CARMA handhaaft haar vooraanstaande positie op het gebied van drones door voortdurend te investeren in de professionele ontwikkeling van haar dronepiloten. Onlangs namen zij nog deel aan een seminarie van vijf dagen in het Duitse Gimborn, waar zowel de technische als tactische vaardigheden van de piloten verder in zowel theorie- als praktijksessies werden verfijnd.

Het doel van het seminarie was gericht op het perfectioneren van de trainingen voor het eigen personeel. Door de internationale uitwisseling van kennis en ervaringen konden de opgedane inzichten worden benut om het interne trainingsprogramma te optimaliseren. Dit stelt Politie CARMA in staat om in de toekomst nog nauwkeuriger te werk kunnen gaan.

Eigen internationaal congres

De opgebouwde expertise en ervaring wil Politie CARMA blijven delen. Zo worden er momenteel plannen bekeken voor de organisatie van een eigen internationaal congres in het voorjaar. “We willen een voorbeeldrol blijven spelen en onze kennis delen met anderen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan de verdere professionalisering binnen het politielandschap.” zegt korpschef Geert Verheyen.

Labels