Hoe kan je broodfok herkennen?

Als je de aankoop van een puppy of een kitten overweegt, dan ben je er best zeker van dat je je huisdier niet koopt bij een broodfokker. Een broodfokker fokt honden en katten op grote schaal en in slechte omstandigheden. De gezondheid van de dieren is van ondergeschikt belang aan het geld dat ze opleveren. Diereninspecteur Serge Jaeken legt uit waarop je moet letten en hoe je kan weten of het over broodfok gaat.

Broodfok Kitten

Wat zijn de leefomstandigheden van de dieren bij broodfokkers?

Inspecteur Serge Jaeken: ”De vrouwelijke dieren worden vaak al op zeer jonge leeftijd gebruikt om te fokken. Elke keer als ze loops zijn worden ze gedekt. Tijd om hun lichaam te herstellen is er helaas niet. Dit is allesbehalve gezond en diervriendelijk. Bij de meeste broodfokkers hebben de dieren doorgaans ook geen enkele vorm van menselijk contact en zien ze amper het daglicht.

Hoe kan je weten of je bij een broodfokker terechtkomt?

Jaeken: “Ik zou de mensen willen aanmoedigen om altijd eerst wat opzoekwerk te verrichten. Doe onderzoek naar de handelaar waar je van plan bent te kopen. Zijn er op het internet of op sociale media recensies van de handelaar te vinden? Krijgt de handelaar tevreden reacties of zijn er veel negatieve commentaren?  Wees extra voorzichtig met advertenties op bijvoorbeeld sites zoals Marktplaats, aangezien hier een groot deel van de broodfokkers op adverteert.”

“Laat je ook niet misleiden door schattige foto's of pakkende tekst of verhalen. Broodfokkers weten wat ze moeten schrijven en tonen. Het zijn de dingen die ze niet tonen die belangrijk zijn. Ze zullen op je gemoed trachten in te spelen zodat je sneller tot aankoop overgaat.”

Waarop moeten we letten als we afspreken met de verkoper?

“Als je aan afspraak maakt bij de verkoper, zorg er dan voor dat je altijd bij de fokker thuis afspreekt. Ga nooit akkoord met bezichtigen of kopen op een andere locatie. Dat is meestal een slecht teken. Het is belangrijk om de leefomgeving van de dieren zien. Is de omgeving proper? Hebben de dieren speeltjes ter beschikking? Zijn ze voorzien van drinkwater? Veel broodfokkers laten hun dieren in schuren of stallen opgroeien. Dat is nefast voor de socialisatie van de dieren. Indien je ter plaatse sporen van stro ziet, is de kans bijzonder groot dat ze niet in huiselijke kring worden grootgebracht.”

Eens je op bezoek bent bij de verkoper zijn er een paar zaken waar je op kan letten om een broodfokker te ontmaskeren. Het gaat erom dat je doorvraagt en kritisch bent.”

 • Vraag naar het paspoort van het dier en kijk waar het vandaan komt. Komt het dier uit een Oostblokland zoals Roemenië, Tsjechie, etc., dan kan je er vanuit gaan dat het broodfok betreft.

   
 • De fokker stelt weinig vragen over jouw leefsituatie. Een fokker die inzit met het welzijn van zijn dieren, zal zich ook kritisch naar je opstellen en willen weten of je wel geschikt bent om dieren te houden en op te voeden. Een broodfokker geeft niets om zijn of haar dieren. Het enige wat ze willen is zo snel mogelijk geld verdienen.

   
 • Vraag steeds om het moederdier te zien. Ook hierbij zal de fokker vaak met een smoes komen om je dit niet te laten zien. Indien er dan toch een dier gehaald wordt, is de kans groot dat dit een ander dier is dat er beter uitziet. Vraag eventueel naar foto's.

   
 • Blijf kritisch en wees niet bang om vragen te stellen. Vraag hen tevens of je mag zien waar de dieren verblijven. Indien ze een smoes verzinnen of dit niet toelaten, haak dan onmiddellijk af.

   
 • Broodfokkers hebben vaak meerdere rassen in aanbieding. Mocht je twijfels hebben, doe dan alsof je ook geïnteresseerd bent in een ander ras. Indien de fokker dit kan aanbieden, is de kans bijzonder groot dat het om broodfok gaat.

   
 • Inspecteer het dier goed. Ziet het dier er gezond uit? Zijn ze proper? Observeer de dieren in hun omgeving. Hoe gedragen ze zich. Laten ze zich goed aanraken? Hoe is de interactie tussen de dieren en de handelaar? Dit zijn allemaal zaken waar je op kan letten om te weten of het om broodfok gaat.

   

Zijn er mensen die weet hebben van de slechte leefomstandigheden maar er toch voor kiezen om het dier te kopen?

“Inderdaad. Sommige mensen komen terecht bij een broodfokker en beslissen dan om het dier toch te kopen uit medelijden. Waar de mensen niet bij stilstaan is dat ze dan deels verantwoordelijk zijn voor het leed van de moeder en de toekomstige pups en kittens. De broodfokker wordt dankzij hun bijdrage beloond voor zijn praktijken en kan deze gewoon verderzetten.”

Wat kunnen mensen doen die met een broodfokker te maken krijgen?

“Als je denkt dat je met een broodfokker te maken hebt, meld dit dan bij de juiste instanties: de Lokale Politie en/of de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn. Zij zullen de handelaar controleren en indien nodig ingrijpen zodat deze praktijken stopgezet worden.”

 • Contactgegevens Politiezone CARMA

  Merk je in onze politiezone een dier op dat mogelijk verwaarloosd of mishandeld wordt? Meld dit bij Politie CARMA via het contactformulier. Indien de situatie dringend is, bel je naar het nummer 101 zodat de interventiedienst zo snel als mogelijk ter plaatse nazicht kan doen.

   
 • Contactgegevens Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn

  U kan broodfokkers ook melden bij de Inspectie Dierenwelzijn. Gebruik dan het meldpunt van de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn.