Verkeersboetes voortaan ook digitaal in jouw eBox

Sinds 29 januari zijn de verkeersboetes gedigitaliseerd. Je ontvangt de digitale documenten gecentraliseerd in jouw eBox, een beveiligde en persoonlijke elektronische postbus voor de burger. 

eBox screenshot

Er is eerst een overgangsperiode waarin je kennis kan maken met de mogelijkheden van de eBox. Tijdens deze fase ontvangt de overtreder de boete zowel op papier als digitaal. De betalingsmogelijkheden blijven dezelfde: via de website, via QR-code of via overschrijving.

In de volgende fase ontvangen de overtreders die hun eBox gebruiken louter nog een elektronische versie. Enkel indien de overtreder niet reageert op het proces-verbaal en de onmiddellijke inning, wordt de aanmaning nog steeds in beide formaten verstuurd.

Binnenkort zullen ook ondernemingen verkeersboetes ontvangen via hun eBox (bedrijven). Die oplossing zit momenteel in de ontwikkelingsfase.

Let op: Justitie en politie sturen nooit betalingsverzoeken naar een privé-e-mailadres. De overtreder ontvangt zijn boete steeds in zijn beveiligde eBox.

Bron: FOD Justitie