Opgelet voor valse politieagenten !

Sinds enkele weken wordt onze politiezone geconfronteerd met een toename van diefstallen gepleegd door valse politieambtenaren. Deze modus operandi is niet nieuw maar maakt jaarlijks meerdere slachtoffers, voornamelijk oudere mensen. Het laatste feit dateert van 23 september 2015 en had plaats te Ukkel in de Hamstraat.

De daders ageren meestal met drie. De eerste doet zich voor als een lid van de watermaatschappij en komt het water nazien na een besmetting die meerdere mensen zou vergiftigd hebben.

Daarna melden zich twee andere personen die zich voorstellen als politieambtenaren en deze informeren de slachtoffers dat er bij hen ingebroken is door de bediende van de watermaatschappij. Ze tonen vervolgens voorwerpen van het slachtoffer, die hier en daar uit de woning werden ontvreemd, om zo meer geloofwaardigheid op te wekken. Daarna vragen ze of ze de waardevolle voorwerpen mogen bekijken en leggen hierbij de nadruk op goudstaven, juwelen en geld.

De daders spreken allen Frans, zijn van het europese type en zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. Zij dragen geen uniform maar blauwe werkkledij. Zij handelen meestel tussen 10 uur en 13 uur.

Enkele raadgevingen

  • De politieambtenaren dragen altijd een kogelvrije vest met de vermelding in de twee talen "police-politie".
  • Aarzel niet on naar buiten te kijken om zich ervan te vergewissen dat er een politievoertuig in de straat staat geparkeerd.

Indien de politie in burger optreedt, wat minder frequent gebeurt, vraag dan steeds om hun dienstkaart te mogen bekijken en in geval van twijfel bel dan de 101.

Labels