Veiligheidsberoepen : Bewakingsagent

De wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid beoogt uiteraard de professionals van de sector, maar heeft betrekking op ieder van ons! Wie is er nog nooit een bewakingsagent tegengekomen voor winkels, op zijn werkplaats of op een evenement? 

Zijn rol en zijn opdrachten zijn strikt omkaderd. Deze brochure heeft als doel u te informeren over de opdrachten van de bewakingsagent, over de manier waarop hij kan worden geïdentificeerd en over de handelingen en acties die hij mag uitvoeren. 

 

vigilis

Welke zijn zijn opdrachten?

De taken van de bewakingsagent hebben veiligheid als voornaamste doel.  

• Ingangscontrole / toegangscontrole De bewakingsagenten kunnen u vragen een controle te ondergaan wanneer u een museum, een winkelgalerij wil binnengaan, toegang wil krijgen tot een evenement, enz. met het enige doel om na te gaan of er geen wapen of gevaarlijk voorwerp op de bewaakte plaats wordt binnengebracht. U kan uiteraard weigeren, maar dan mag u de plaats niet betreden.

• Toegangsverbod De bewakingsagent kan u de toegang ontzeggen: -  Indien u weigert een controle te ondergaan; -  Indien u een plaats probeert te betreden zonder     toelating (wanneer een toelating is vereist); -  Indien u niet over de vereiste toegangsdocu-        menten beschikt (bijv.: voor een bioscoop, een      evenement, enz.); -  Indien hij vindt dat u het goede verloop van het     evenement kan verstoren; -  Indien hij vindt dat u een gevaar voor anderen     inhoudt. 

• Uitgangscontrole De uitgangscontroles die worden uitgevoerd door een bewakingsagent zijn uitsluitend bedoeld om een diefstal in een winkel, in een instelling of op zijn werkplaats te voorkomen of vast te stellen.