Waarschuwing: oplichting door valse politiemedewerkers

Sinds enkele weken zien we een stijging in het aantal meldingen van poging tot oplichting. Mensen worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft voor politiemedewerker om zo pincode, bankkaart en waardevolle spullen te kunnen bemachtigen. Krijg je zo'n telefoontje? Haak meteen in en bel bij twijfel de echte politie via het officiële nummer 101.

Verdachte persoon met zwarte hoodie. Hij neemt net een wit masker af.

Deze vorm van oplichting bestaat natuurlijk al langer. Maar het lijkt erop dat de oplichters het sinds enkele weken specifiek op onze (ruime) regio gemunt hebben. Verschillende politiezones maken melding van een stijging in het aantal klachten hierover.

Hoe gaan de oplichters te werk?

We merken dat oplichters het veelal gemunt hebben op oudere mensen. Vaak ook alleenstaande dames. De slachtoffers worden tegen de avond - wanneer bankinstellingen gesloten zijn - opgebeld op hun vaste lijn. De oplichter dist een mooi verhaaltje op. Bijvoorbeeld dat hij politie-inspecteur is die net een verdachte opgepakt heeft. Bij die persoon hebben ze dan zogezegd gegevens van het slachtoffer gevonden waardoor ze vermoeden dat er een inbraak op til is. De oplichter vraagt dan om bankgegevens en of er misschien waardevolle spullen in huis zijn. Dan stelt hij voor om langs te komen en de bankkaart in bewaring te nemen en geld en dure zaken mee te nemen om in een veilige kluis te steken.

In een ander vaak gehoord verhaaltje is de oplichter een medewerker van de bank of van CardStop die gemerkt heeft dat er verdachte betalingen gebeurd zijn vanaf de bankrekening van het slachtoffer. Hij stelt voor om langs te komen en samen de rekeningen te blokkeren en je bankkaart te komen ophalen.

Wat kun je doen?

Eerst en vooral moet je weten dat de politie nooit zal vragen om je pincode, bankgegevens of geld over te maken. Krijg je zo'n telefoontje? Haak meteen in! Twijfel je nog over de echtheid? Bel dan zelf naar de politie. Tijdens de kantooruren kun je onze zone bereiken via 03 203 37 00. Buiten de kantooruren kun je terecht bij de noodcentrale 101. 

Ook je bank zal dergelijke gegevens nooit via de telefoon opvragen. Hier geldt hetzelfde: hang op en bel zelf naar het gekende nummer van je bank.

Werd je toch slachtoffer van een oplichter? Blokkeer zo snel mogelijk je bankrekening en -kaarten en doe aangifte bij de politie. De fraudenummers waarop je je bank 24/7 kunt bereiken, vind je op de websites en apps van de banken en op de website van Cardstop

Deel deze waarschuwing om anderen te beschermen, en praat zeker ook met oudere familieleden, vrienden en kennissen over deze vorm van oplichting. Hoe meer mensen op de hoogte zijn, hoe minder kans oplichters maken om te slagen in hun opzet!