Diensten

We stellen de belangrijkste diensten even aan je voor.

Interventie

Komt er een oproep waarbij een tussenkomst van de politie nodig is en die niet kan wachten? Dan schiet onze dienst Interventie in actie! Het takenpakket van deze dienst is dan ook bijzonder uiteenlopend.

Onze medewerkers komen tussen bij vechtpartijen, bemiddelen bij burenruzies en echtelijke twisten, stellen verkeersongevallen, inbraken of vandalisme vast, geven bijstand aan andere hulpdiensten, worden ingezet bij ordediensten, … Tijdens hun patrouille nemen ze deel aan anti-inbraakacties, houden ze vakantietoezicht en doen ze verkeerscontroles.

Onze interventieploegen werken in 12-urendiensten. Er is de klok rond minstens één ploeg op de baan.

Verkeer

Verkeersleefbaarheid, verkeershandhaving, mobiliteit en verkeerseducatie zijn belangrijke werkdomeinen in onze zone. Veilig verkeer is dan ook de kerntaak van de dienst Verkeer! De nadruk ligt op preventie. Zo adviseren onze medewerkers de lokale besturen bij hun mobiliteitsbeleid, geven ze verkeersles in de verschillende scholen en werken ze verkeersmaatregelen uit voor grote evenementen.

Daarnaast is er ook een repressief luik met o.a. provinciale en nationale verkeersacties als wodca en bob en plaatselijke acties zoals snelheidscontroles, controle op zwaar vervoer, controle van bromfietsen, fietsverlichting, ...

Onthaal

De twee commissariaten van de zone hebben een fysiek onthaal. Tijdens de kantooruren zitten op beide locaties permanent een CALog-medewerker (burgerpersoneel) en een inspecteur aan het onthaal. De onthaalmedewerkers  zijn in feite het eerste aansprekingspunt voor burgers. Ze leveren attesten of administratieve documenten van politionele aard af, noteren klachten en aangiften van burgers en zorgen voor de radiocommunicatie met politiemensen op het terrein (lokale dispatching).

Het Onthaal werkt op afspraak.

Wijk

De wijkinspecteur vormt de belangrijkste schakel tussen de burger en de lokale overheid. Hij verzamelt nuttige inlichtingen uit de wijk, luistert naar klachten en zoekt actief mee naar oplossingen. Als een echte bemiddelaar helpt hij bij het opsporen van kleine ontluikende conflicten en probeert ze op te lossen voordat ze escaleren. Dankzij zijn nauwe contacten met de burgers van zijn wijk detecteert hij (mogelijke) bronnen van onveiligheid en haarden van criminaliteit.

Lokale recherche

De recherche is een onderzoeksafdeling binnen de politie, die als taak heeft misdrijven op te lossen, verdachten op te sporen en nadeel te recupereren. De lokale recherche houdt zich voornamelijk bezig met misdrijven op het grondgebied van de zone, zoals diefstallen, inbraak, vandalisme, intrafamiliaal geweld, zedenfeiten, ... Daarnaast brengen de rechercheurs de misdrijven in kaart en proberen ze door analyse bepaalde misdrijven te linken aan andere.

Het team van de lokale recherche is opgedeeld in 3 geledingen of specialisaties: algemene recherche, milieurecherche en jeugdrecherche.

Steundiensten

De zone kent ook verschillende steundiensten. Zij ondersteunen de operationale diensten.

Het LIK (lokaal informatiekruispunt) is het gerechtelijk secretariaat van de zone en vormt de draaischijf van alle politionele informatie.

Daarnaast zijn er ook de ‘PLIF’-diensten: personeel, logistiek, informatica en financiën. Deze diensten worden bemand door CALog-medewerkers of burgerpersoneel.

De dienst Communicatie ondersteunt de interne en externe communicatie voor alle diensten.