Vermissing van personen met dementie



Volgens www.alz.org gaat ruim 60% van alle personen met dementie dwalen. Voor de dwalende persoon kan dit gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn, maar voor de mantelzorger is dit een constante bron van stress die enorm zwaar kan wegen. Heb je een partner, familielid, vriend of buur met dementie? Zorg er dan voor dat je voorbereid bent wanneer hij of zij vermist raakt.

Vermissingsfiche

Dat kan je door de vermissingsfiche voor mantelzorgers op voorhand in te vullen. Wanneer het dan toch eens mis gaat, heeft de politie de grootste kans om de vermiste persoon zo snel mogelijk terug te brengen. De fiche bevat onder meer een foto en persoonsbeschrijving van de betrokkene en waar die vroeger gewoond heeft. Bewaar de fiche op een veilige én vindbare plaats. Zorg dat de politie deze, indien nodig, zo snel mogelijk kan bemachtigen.

Enkele vragen zijn aangeduid met *VUL AAN*. Dit moet je invullen op het moment van de vermissing. Hierin staat alle informatie die het de politie in staat moet stellen om de vermiste zo snel mogelijk terug te vinden. We vinden hierin het antwoord op vragen als ‘wat draagt de vermiste?’, ‘op welke manier verplaatst de persoon met dementie zich?’, ‘is er al een zoektocht opgestart?’, …



Ook voor thuiszorgdiensten en woonzorgcentra zijn er aangepaste vermissingsfiches en procedures.

Je kan de fiches hier downloaden:

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 466 16 16.