Hoe snel is mijn paswoord gekraakt?

Hoe snel is een paswoord gekraakt? Het is geen onbelangrijke vraag in deze tijd waarin online oplichting steeds populairder wordt. Azerty, 123456 en newmember waren in 2021 de 3 populairste wachtwoorden in België. Je gebruikt ze dus beter niet daar ze heel erg makkelijk te kraken zijn. (bron: De Morgen)

Paswoord veiligheid

Bovenstaande grafiek toont de tijd die een computer nodig heeft om wachtwoorden te kraken.

  • Een wachtwoord van 8 gewone letters bevat 209 miljard mogelijke combinaties, maar een computer is in staat dit onmiddellijk te berekenen.
  • Door één hoofdletter aan een wachtwoord toe te voegen, wordt de tijd die een computer heeft om een wachtwoord te kraken, drastisch gewijzigd, tot 22 minuten.
  • Een lange mix van hoofdletters, kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
  • Een wachtwoord van 12 tekens met ten minste één hoofdletter, één symbool en één cijfer zou door een computer pas na 34.000 jaar kunnen worden gekraakt.

De boodschap is duidelijk. Des te complexer je wachtwoord, des te moeilijker het is om het te kraken! Het is ook een goed idee om je wachtwoord om de zoveel tijd te wijzigen.