Hacking

Van mailaccounts, profielen van sociale netwerksites, enz.

Wanneer criminelen erin slagen je paswoord en logingegevens te verkrijgen, hacken ze daar nadien je mailaccount, profiel, etc. mee.

Hoe komen ze aan je persoonlijke gegevens?

  • Phishing is één van de technieken die criminelen gebruiken om paswoorden en logingegevens te verkrijgen.
  • Als je paswoord onvoldoende sterk is, lukt het de criminelen soms om het te "kraken" met speciale software. Als je een paswoord gebruikt dat te zeer voor de hand ligt (bijvoorbeeld je geboortedatum, de naam van je hond, van je kinderen, ...) en dat kan teruggevonden worden in publieke bronnen op het internet (je hebt bijvoorbeeld een niet-afgeschermd profiel waarin je deze gegevens publiek maakt), dan vinden ook de criminelen dit en gebruiken het om toegang te nemen tot je account.
  • Ongeveer 80% van alle computers ter wereld zijn besmet met malware (kwaadwillige software), zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is. Deze malware kan alle gegevens registreren die je intikt op het klavier, of kan de bestanden waarin je jouw paswoorden opslaat lezen. Op die manier worden ze ongemerkt gestolen en wordt je account gehackt.

Na de hacking gebruiken de criminelen je account om spam te versturen, SOS-mails naar je contacten te zenden, mensen op te lichten, en andere criminele feiten te plegen.

Wat als jouw account gehackt is?

  • Neem contact op met je provider om het beheer over je postvak te herstellen. Dat kan meestal via de helpfunctie op de website zonder in te loggen (gmail, hotmail).
  • Probeer je contacten zo snel mogelijk op de hoogte te brengen, eventueel via een alternatief mailadres.
  • Wijzig je wachtwoord en inlognaam.
  • Wees alert op je accounts op sociale media. Als die zijn gesynchroniseerd met bijvoorbeeld Gmail, zijn de contacten bekend bij de cybercriminelen. Het is dan mogelijk dat ook die contacten uit jouw naam worden benaderd.

 

Hacking van een informaticasysteem (website, private server of bedrijfsserver, telefooncentrale, enz.)

Dit type van hacking kunnen we in 2 categorieën verdelen:

  • Interne hacking: wanneer een persoon die een rechtmatige toegang tot een systeem heeft, deze toegangsrechten overschrijdt en al dan niet gegevens steelt, wijzigt, saboteert, enz.
  • Externe hacking: wanneer de persoon die de aanval op het systeem uitvoert van buitenaf komt.

 

Slachtoffer? Doe aangifte bij de politie.

Je kan zelf zoveel mogelijk bewarende maatregelen nemen om het bewijsmateriaal veilig te stellen, en het gehackte systeem loskoppelen van internet of andere telecommunicatiesystemen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aarschot via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.