Microsoft-scam

  • Bij deze vorm van oplichting worden mensen telefonisch (meestal via de vaste lijn) gecontacteerd door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft of een andere computerfirma. Vaak spreken zij (gebrekkig) Engels. Zij laten het slachtoffer geloven dat er een probleem is met zijn computer en stellen voor om dit probleem te herstellen. Er wordt gevraagd om de computer op te starten en bepaalde handelingen uit te voeren die de dader toelaat de computer over te nemen.

De dader kan zo bv. het online bankieren van slachtoffer overnemen en de spaarrekening doorsluizen naar de zichtrekening en vervolgens online aankopen gaan doen met het account van slachtoffer.

Ga nooit in op dergelijke telefoontjes. Noteer indien mogelijk het nummer van waar gebeld wordt en doe aangifte bij de politie.

Slachtoffer? Verzamel zoveel mogelijk gegevens (naam en firma van de oplichter, telefoonnummer, tijdstip, taal/accent, handelingen en gebruikte programma's op de computer, eventuele overgemaakte persoonlijke gegevens, prijs en betalingsmethode, ...) en doe aangifte bij de politie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Aarschot via het contactformulier of telefonisch via 016 55 02 02.