Doe mee aan '1dag niet'

Om inbraken te bestrijden, werken de FOD Binnenlandse Zaken, de federale politie, de provincies, de politiezones en de gemeenten, samen met de burgers, verenigingen en private partners om de zesde nationale actiedag inzake de strijd tegen inbraken te organiseren. Deze dag vindt plaats op 18 oktober 2019.

Het doel van deze actie is om je te doen nadenken over de maatregelen die je kan nemen om van je woning, straat of buurt een veilige plek te maken. Vaak hechten we immers pas belang aan de beveiliging van onze woning wanneer we het slachtoffer zijn geweest van een inbraak. Wij stellen echter vast dat er in België meer dan 6 inbraken per uur worden geregistreerd!

Nu de donkere maanden naderen, is het tijd om je af te vragen wat je kan doen om inbraken te voorkomen.

Preventie

Weet je niet waar te beginnen? Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur van onze politiezone. Ze komen gratis naar je toe om de zwakke punten inzake de beveiliging van je woning te analyseren en doet aanbevelingen om de risico's te verminderen. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel dus niet langer!

Interesse? Wacht niet langer en maak een afspraak met je diefstalpreventieadviseur:

Inbraakpreventie begint bij het aannemen van goede gewoonten zoals steeds de deuren en ramen op slot doen, zelfs bij een korte afwezigheid; verberg je aantrekkelijke voorwerpen zoals een draagbare computer, smartphone, GPS,...; geef de indruk dat er iemand aanwezig is in je woning door verlichting met tijdschakelaars te gebruiken, door aan je buren te vragen om de rolluiken omhoog en omlaag te doen,...

Deze preventiemaatregelen zijn makkelijk uit te voeren en zijn bovendien volledig gratis.

De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen. Zoals met name je deuren beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet. De beveiliging van de ramen via vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten of gelaagd glas is ook belangrijk. 

 Gedurende de preventieweek van 14 tot 20 oktober 2019 zullen er tal van sensibiliseringsacties plaatsvinden in de politiezone AMOW zoals speed diefstalpreventieadviezen in inbraakgevoelige straten, bedeling van onze diefstalpreventieadvies cadeaubon, ...

Zet ook je buren, vrienden of familie aan om een diefstalpreventieadvies aan te vragen door hen onze diefstalpreventieadvies cadeaubon te bezorgen.

Ga zeker ook eens een kijkje nemen op de website www.1dagniet.be waar je talrijke preventietips kan terugvinden en zelfs een app waarmee je de zwakke plekken van je woning op het vlak van de veiligheid kan analyseren en je waardevolle voorwerpen kan registreren.

Bijlage