De eerste troost & VZW Rouwkost

HINP Luc De Geyndt was tot voor 1 mei 2019 verantwoordelijke van de dienst slachtofferbejegening in onze zone, momenteel met pensioen doch nog actief in vzw Rouwkost. Hij stond samen met Kim De Nil aan de wieg van het doosje “De eerste troost” in 2013. Dit was een project van de dienst Jeugd, Gezin en Slachtofferzorg. Het project, de troostdoos, wordt ondersteund door ZKH Prinses Mathilde. 

Eerste troost

Het ontstaan van het troostdoosje kwam er onder andere door dat men tijdens tussenkomsten ondervond dat bij een plots traumatisch overlijden, een betere begeleiding hierbij aangewezen was. Ouders willen hun kinderen beschermen door informatie te verdraaien of achter te houden, of weten niet goed hoe hun kinderen in te lichten of bij te staan in deze heel moeilijke periode…. wat volstrekt begrijpbaar is. Zelf hebben nabestaanden het ook heel druk met het verwerken van wat er gebeurd is, het regelen van de begrafenis, het uitzoeken welke formaliteiten er dienen te gebeuren, enz… waardoor ze vaak er niet toe komen om onmiddellijk naar de hulpverlening te stappen.

Meer informatie over de eerste troost kan je vinden op de website via onderstaande linkt:

Eerste troost

Voor kinderen ouder dan 12 jaar en jong volwassenen kan onderstaande link naar de website van de vzw "rouwkost" een hulp zijn bij het verweken van een verlies van iemand.

Rouwkost